Помним Красимир Крумов – Грец

Красимир Крумов – Грец

Помним Красимир Крумов – Грец, с когото се простихме преди 6 години, на 31 юли 2015.
В навечерието на тази дата продължавам да споделям с вас думи на Грец, те са за всички нас, защото вярвам, че НИЩО НЕ ИЗЧЕЗВА.
Бъдете здрави и обичливи, вие, тук и сега.
Бъдете с нас, вие там, преди и след.
Елена

КРАСИМИР КРУМОВ – ГРЕЦ
1955 – 2015

Избрано от предстоящото издание

Нищо не изчезва
Сборник с разкази, есета, фрагменти и зарисовки на сценарии
Красимир Крумов – Грец
На улицата срещнах живота. И смъртта ще срещна някой ден наоколо. Срещнах гълъба, срещнах моя ангел пазител и хранител, срещнах жена си. Срещнах неприкосновения вик, високосния звън, срещнах утринен плач. Срещах по пътя и камък, и вятър. Срещнах съдбата, унинието. Безпросветния мрак, прозирния ръб – и тях срещнах. Само едно не ще срещна. Само Едно. Едното Аз, моето Тяло.

ХОРА, СЪБИТИЯ
Каквото дойде, това посрещай, каза баба. Разбрах, че става дума за хората. Откъде идваха техните събития. Разбрах, че хората и техните събития идват без предизвестие. Отиваха си също без предизвестие. Каквото дойде, това посрещай. Разбрах, че става дума за хората. Колко са пътували. Колко ще останат. Неизвестно. Трябва да се посрещнат. Каквото дойде, това. Разбрах, че става дума за нас. Хората и техните събития идеха срещу Лицето ни. Посрещнати, остават в нас. Не се завръщат. Разбрах, че става дума за идване. Няма завръщане. Само идване. Каквото дойде, това остава.

БАБА КАЛЯ
Защо постоянно оплакваме себе си, докато изпитваме скръб по някой починал близък? Защо не оплакваме него, починалия? Аз мога да скърбя, да мисля, да си спомням за моята баба, но дали тя може да си спомня за мен, да мисли и да скърби за мен? Ами ако тя е лишена от това?
Тази мисъл ми се струва недопустима. Тъкмо това не е възможно, поради безкрайната доброта и любов на баба към мен. Ето – открит е пътят на религиозното чувство.
И ако все пак това е възможно – тя да не може да си спомня, да мисли за мен? Тогава – не бих ли го усетил? Няма ли да попадна в голямата празнина? Аз обаче го усещам – тя мисли непрекъснато за мен. Безсмъртие на душата или чудотворната сила на любовта? Може би това е едно и също.

ТЯЛО
Тялото на всички хора, мъртви и живи, родени и неродени, е Едно. Няма значение в коя епоха си живял, няма значение върху кое място си действал. Тъкмо това Тяло ще възкръсне. За да се прочетат значенията.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.