Завършиха дните на македонската литература в Ловеч


Винка Саздова  и Ягода Михайловска Георгиева

Да се строят мостове, а не граници – около това мото се обединиха участниците в завършилите в Ловеч Дни на македонската литература (8 и 9 юни).
„Пишете още и много, ние ще четем, защото писменото слово е онова, което остава в душата, онова, което създава мостове, преодолява пречки. Ние, хората, трябва да преодоляваме всички прегради. Политиката си е политика, но ние сме хора и човечеството е най-важното на този свят“, каза на закриването на 9 юни вечерта кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова.
Втората вечер в Художествена галерия „Проф. Теофан Сокеров“ бяха представени още две писателки от Северна Македония. Това направи техният издател Пламен Тотев от издателство „Персей“ и инициатор за гостуването. Припомняме, че на 8 юни гостува писателят Сашко Насев.
Винка Саздова говори за своя роман „Вилино“. Прототипът на една от героините е ловчалийката Вили Кънева, собственичка на популярното кафене „Айрън“ до Покрития мост. Вили Кънева също присъства на срещата и разказа как преди години са се запознали в Ловеч. Според говорещите, в романа е пресъздадена атмосферата на града край река Осъм.
Ягода Михайловска Георгиева („Индиговият Бомбай“), също представи нов роман – „Манастирът Фуентарабия“ – това е любовната история на двама млади в Португалия.
Откъси от творбите прочете ловешкият актьор Стоян Георгиев.
Събитието в Ловеч бе осъществено със съдействието на КДК. И двете вечери бяха посетени от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова и заместник-кмета Венцислав Христов, както и от много приятели на литературата.

Община Ловеч, пресцентър
10.06.2021 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.