Паметна плоча за проф. д-р Параскев Стоянов бе открита в Ловеч

 

Паметна плоча на името на проф. д-р Параскев Стоянов (1871 г. -1940 г.) бе открита на 29 май 2021 г. в Ловеч. Тя е поставена на сграда до Покрития мост, плочата е дарение от „Ротари клуб“ Ловеч. На тържеството присъстваха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, почетните граждани на Ловеч д-р Румяна Нановска и д-р Никола Владов, ротарианци, историци, граждани.


Платното, покриващо плочата, бе свалено от кмета Корнелия Маринова, д-р Никола Владов и Мариан Стоянов, президент на „Ротари клуб“. Върху плочата са изписани неговите думи: „…след смъртта ми върху една книжка с туш в сърцето да се напише името „Ловеч“, защото това име е записано в сърцето ми…“
Откриването на всеки паметник, на всяка паметната плоча е израз на признателност от поколенията към нашето минало, каза в словото си Корнелия Маринова. Тя припомни, че Параскев Иванчов Стоянов е български лекар, професор, общественик, основоположник на хирургията и морелечението в здравното дело на България. Занимавал се е активно с краеведска дейност. Той е първият професор по хирургическа пропедевтика в първия Медицински факултет в София и автор на първите учебници по хирургия. Създава санаториуми, ръководи хирургична клиника. Запален турист и алпинист, един от първите любители фотографи, творец, експериментатор и новатор за времето си.
Създава Българската хирургична школа, която дава кадри за различните области на хирургията. Много са и заслугите му за Ловеч, не случайно нашата болница носи неговото име.
През 1900 – 1901 провежда безпристрастна анкета на останалите живи съратници на Васил Левски в Ловеч. Проучва историята на града през епохата на Възраждането. Резултатите публикува в книгата „Градът Ловеч като център на Български централен революционен комитет, столица на Васил Левски и роден град на поборника Тодор С. Кирков“ (1901). Средствата от продажбата на книгата дарява за построяване паметника на Тодор Кирков в Ловеч. Участва в комитета за написване и издаване на поредицата „Ловеч и Ловчанско“. Почетен гражданин на Ловеч от 2014 г.


Община Ловеч, пресцентър
29.05.2021 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.