Тържество в прослава на Кирил и Методий се състоя в Ловеч

 

Тържество в прослава на делото на Светите братя Кирил и Методий се състоя в Ловеч на 24 май. Денят на братята равноапостоли, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност по нова традиция се отбелязва пред катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“.
В своето слово кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова отбеляза, че делото на Солунските братя има вековен отзвук не само по нашите земи. Днес се отбелязва още в Русия, в Италия, Чехия, Северна Македония, Румъния. Тя припомни мисълта на художника Илия Бешков, че Кирил и Методий ни дадоха нещо, „което не разделя никого, а обединява всички. Затова тяхното дело надхвърля ценностите на едно человеческо дело, затова народът ги е поставил над себе си.“


Същевременно кметът на Ловеч запита: „Как стана така, че допуснахме, за жалост, някои хора да считат, че невежеството е блаженство? Че употребата на жаргон, пропагандата на кич и безвкусица от национални трибуни, е нещо хубаво и възторгващо? Езикът не е даден, за да пропагандираме невежеството! Делото и примерът на Светите братя ни задължават да следваме идеята за чистота на помислите, за чистота на езика и на културата като цяло.“
Поздравления към множеството поднесоха Ловчанският митрополит Гавриил и Еленко Начев, началник на Регионално управление на образованието – Ловеч. Сред официалните лица бяха още Даниел Колев и Венцислав Христов, зам.-кметове на Община Ловеч, както и доц. д-р инж. Никола Драганов, директор на Технически колеж – Ловеч.
Еленко Начев връчи почетна грамота „Неофит Рилски“ на Министерството на образованието и науката на Теменужка Манолова, старши учител по български език и литература в ОУ „Христо Никифоров“, и на Снежанка Димитрова. старши учител по английски език в ПЕГ „Екзарх Йосиф I.
Носители на ежегодната персонална награда Барелеф „Св. св. Кирил и Методий” за 2021 г. са Светослава Стоянова Петкова от ДГ „Слънце“, Юлия Тотева Петкова от ОУ „Христо Никифоров“, Жанина Илиева Илиева от ОУ „Васил Левски“, Иваничка Маринова Георгиева – Цветанова е старши учител по биология и здравно образование, инж. Владимир Методиев Александров е старши учител, практическо обучение, Павлина Георгиева Джунова от Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование- гр. Ловеч.
Специална награда – кристал с герба на Ловеч, получи Ева Цик, регионален консултант по немски език и координатор за Северна България към Централната служба за обучение по немски език в чужбина по програмата за Немска езикова диплома. Наградите връчи кметът Корнелия Маринова.
С плакет „Св. св. Кирил и Методий“ бяха отличени ученици, допринесли за утвърждаването името на образователните институции. Това са Владимир Свиленов Живков – ХІІ клас в СУ „Св. Климент Охридски“; Кристина Янкова Димова – Х клас в ПЕГ „Екзарх Йосиф І“; Николай Стефанов Борисов – VІІ клас в ППМГ; Мария Пенкова Пенкова – ІХ клас в ППМГ; Ан-Никол Валериева Мартинчева – ХІІ клас в ПЕГ „Екзарх Йосиф І“; Момчил Николаев Петков – VІІІ клас в ПЕГ „Екзарх Йосиф І“; Делина Миленова Христова – ХІ клас в ПЕГ „Екзарх Йосиф І“; Стела Станимирова Карамишева – ІХ клас в ПЕГ „Екзарх Йосиф І“, Божидар Петров Варчев – ІV-а клас в ОУ Васил Левски“

Камелия Данаилова Николова – Х-в клас в ППМГ; Мария Веселинова Василева – ХІІ клас в СУ„Тодор Кирков“; Габриела Георгиева Миролюбова – VІІ-б клас в ОУ„Христо Никифоров“,   Емилиян Димитров Андреев – ХІ клас в ПЕГ „Екзарх Йосиф І“. Плакетите връчи зам.-кметът Венцислав Христов.
Церемонията включваше парад на училищните знамена, музикални и танцови изпълнения и рецитации.
По рано в катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ бе отслужен молебен от Ловчанския митрополит Гавриил.
Тържеството завърши в кръшно хоро, на което се хвана и кметът Корнелия Маринова.

Пълен запис може да се види на

https://www.facebook.com/Kornelia.Marinova.Official

https://www.facebook.com/lovech.municipality

Община Ловеч, пресцентър
24.05 2021 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.