Бинарен урок в девети клас СУ „Свети Климент Охридски“, по-малките с „хвърлена ръкавица“ с гатанки

Знания по литература и история трябваше да съчетаят учениците от 9.А клас от Средно училище „Св. Климент Охридски“ (Ловеч). Тези дни те имаха един по-различен урок, подготвен и проведен съвместно от преподавателите по български език и литература Галя Лалева и по история и цивилизации Даниела Панайотова.
Темата бе „Българското възраждане и неговата литература“, като акцентът бе поставен върху самостоятелната работа по групи. На случаен принцип учениците бяха разделени на 4 групи, всяка от които получи конкретна задача. За да я изпълнят, деветокласниците имаха възможност да ползват различни източници на информация: статии и изображения, които можеха да си „напазаруват“ от „магазинчето“ с помощни материали, като имаха достъп и до интернет. Трябваше да преценят кои източници са подходящи за тяхната задача и да намерят най-добрия начин да я представят пред останалите. Урокът бе емоционален, с активността на почти всички участници. Спазени бяха и изискваните противоепидемични мерки.
Същевременно учениците от 5.А клас отправиха предизвикателство към децата от 4.А с класен ръководител Соня Денчева, като им „хвърлиха ръкавицата“ да отгатнат за 2 минути подготвени от тях гатанки. Поканата на предизвикателството бе във формата на ръкавица – както някога рицари и други хора на честта са предизвиквали съперник на двубой.

Двубоят сега бе не на силата и ловкостта, а на интелекта. 4.А не само се справиха със задачата, но и „отвърнаха на удара“ със свои гатанки, повечето сътворени от тях самите. 5.А също бяха остроумни, а тези гатанки, които ги затрудниха, им бяха оставени за по-дълго обмисляне. Засега резултатът от двубоя по остроумие остава открит. В нестандартната връзка на приемственост между начален и среден курс на обучение в училището бяха спазени противоепидемичните мерки.

Един коментар към “Бинарен урок в девети клас СУ „Свети Климент Охридски“, по-малките с „хвърлена ръкавица“ с гатанки

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.