В ЛОВЕЧ ПРИЕХА СЕРИЯ ОТ МЕРКИ ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ ПАНДЕМИЯТА

Общинските съветници на Ловеч приеха серия от мерки в посока преодоляване на икономическите последствия от пандемията от COVID-19. Това стана на заседанието на 8 април, което се проведе в салона на Ловчанското читалище поради санитарните мерки.

Първото решение, което бе прието с 27 гласа „За“, два гласа „Против“ и без нито един глас „Въздържал се“, намалява с 50% размера на дължимата от учениците такса по чл. 36, ал. 1 от Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги за ползването на ученическото общежитие на ПЕГ „Екзарх Йосиф І“ и в ЦПЛР – Ученическо общежитие, гр. Ловеч, за февруари 2021 г. Размерът на месечната такса за ползването на общежитие ще се изчислява пропорционално на броя на календарните дни на месеца, решиха съветниците.

С пълна подкрепа, без нито един глас „Против“ или „Въздържал се“, съветниците приеха и следващите две решения.

Това са мерки за преодоляване на последствията от пандемията и запазване и възстановяване активността на икономическите субекти в сферата на хотелиерството и ресторантьорството в Община Ловеч. Нормативните мерки включват предприемане на действия за внасяне на изменения на местната нормативна уредба.

– В Наредба № 1 за опазване и поддържане на обществения ред, чистотата, общественото имущество и природата на Ловешката община промяна ще има по отношение на работното време на обектите за хранене и развлечения;

– В Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Ловеч промени ще има по отношение на определяне на такси и цени за ползване на общински терени при провеждане на празници;

– В Наредбата за реда и условията за поставяне на преместваеми обекти и елементи на градското обзавеждане на територията на Община Ловеч промени ще има по отношение на изискванията за поставяне на вендинг-автомати.

Организационно-техническите мерки включват осигуряване на ритмичност при провеждане на събитията, чрез консултиране на календарите за културни и спортни мероприятия на територията на Община Ловеч със „Сдружение на хотелиерите, ресторантьорите и питиепродавците–Мелта“, както и осигуряване на подкрепа при провеждане на организирани от сдружението мероприятия.

Общинските съветници приеха още и да не прилага през 2021 г. официалният инфлационен индекс на потребителските цени за периода декември 2020 г. спрямо декември 2019 г., публикуван от Националния статистически институт, по отношение на месечните наеми по сключените договори и заплащаните обезщетения за ползването на общински нежилищни имоти.

При направена справка на официалната интернет страница на НСИ за индекса на потребителските цени става ясно, че годишната инфлация за декември 2020 г. спрямо декември 2019 г. е 0,1%, Размерът на месечните наеми по сключените договори и заплащаните обезщетения следва да се индексират със същия процент. Общината има сключени 184 договора на стойност 291 000 лева.

Трите предложения за приетите решения са внесени от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова.

Община Ловеч, пресцентър

08.04.2021 г.

Един коментар към “В ЛОВЕЧ ПРИЕХА СЕРИЯ ОТ МЕРКИ ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ ПАНДЕМИЯТА

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.