Дават средства за ремонт на бивша кожарска гимназия в Ловеч, става духовно-просветен център

Митрополит Гавриил и Бойко Борисов

С решение на Министерския съвет от 24 март 2021 г. се отпускат 879 000 лева за ремонт на сградата на бившата Професионална гимназия по кожарство, облекло и химични технологии „Марийка и Маринчо Караконови“ в Ловеч. След ремонта там ще бъде настанен духовно-просветен център в Ловчанската епархия, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Решението дава нов тласък за развитието на православието в Община Ловеч, която  е известна с широката си дейност, особено сред младото поколение. Общината работи по специална  Програма за популяризирането на православието. Целта  е  чрез различни форми на образование и възпитание да се популяризират православните ценности като норма на живот и поведение сред всички възрасти. Най-голямо внимание се отделя на детско-юношеската аудитория. Както е известно, с помощта на общината през 2019 г. бе открито и Първото начално православно училище „Свети Седмочисленици“.

„Благодаря Ви за възможността училището в Ловчанската Света митрополия да продължи да обучава децата в християнската вяра и добродетели“, обърна се Ловчанският митрополит Гавриил към премиера Бойко Борисов. Днешното решение на Министерския съвет дава възможност след разширението на сградата, училището в епархията да се превърне от начално в основно общообразователно с християнско възпитание.
Министър-председателят Бойко Борисов е отбелязал, че през годините правителството винаги е подпомагало изграждането и реставрацията на храмове в цялата страна. Той припомнил, че за строежа на катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“ в Ловеч Министерският съвет осигури 828 000 лева в периода от 2014 г. до 2019 г. „Сега и този нов духовен център ще бъде място за ограмотяване и за разпространение на християнските ценности. Парите отиват за обучение на всички деца“, е изтъкнал премиерът Борисов. Министър-председателят е бил категоричен, че правителството ще продължава да помага на църквите и манастирите в България, независимо от възраженията на опозицията.

Благодарност към правителството за подкрепата за развитие на образованието и възпитанието изрази и кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. След като научи новината тя изрази задоволство, че по този начин се намира нова функция на сградата, която няколко години не се използва.

Община Ловеч, пресцентър

24.03.2021 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.