Скок в заболяемостта от COVID-19 в област Ловеч

 

Към 11 март 2021 г. регистрираната 14-дневна заболяемост от COVID-19 в област Ловеч е 280 на 100 000 население. Допълнителни противоепидемични мерки ще се въведат при преминаване на 300 на 100 000 заболели. Това изглежда е неминуемо при този ръст на епидемията.
Данните бяха изнесени на проведеното присъствено заседание на Областния кризисен щаб по здравеопазване, свикано от вр. изп. дл. областен управител Нели Митева.
От РЗИ – Ловеч, информираха, че от февруари до момента е изявена тенденция за постепенно нарастване: в периода 15.02.-21.02 заболяемостта е 120,7 на 100 000 население и седмичен ръст спрямо седмица 6 от 27%; от 22.02.-28.02 вече имаме заболяемост 197,4 на 100 000 и седмичен ръст от 44, 8% спрямо предходната седмица. От 1 до 7 март заболяемостта вече е 265,2 на 100 000 и ръст за седмицата 7,7%.
Диагностицираните и активни случаи в област Ловеч са 414, от които 302 са в домашна изолация и лечение и 112 са хоспитализирани в лечебни заведения за болнична помощ. Отчетлива е тенденцията за хоспитализираната заболяемост, акцентираха от РЗИ. Разпределението на болните по общини е, както следва:
Община Априлци – един заболял;
Община Летница – 18 заболели;
Община Ловеч – 153;
Община Луковит – 103;
Община Тетевен – 39;
Община Троян – 78;
Община Угърчин – 10 и
Община Ябланица – 12 заболели.
Активните случаи на заболели медици към 11 март е 5, от които двама лекари и други трима са медицински сестри и медицински специалисти от общините Ловеч и Троян.
В периода 26.02-11.03 регистрираните случаи на заболели учители (активни) са 10, хоспитализиран в лечебно заведение за болнична помощ е един. Преподавателите са с разпределение по общини, както следва: 6 от община Тетевен и по двама от общините Троян и Ловеч, заболелите ученици с 3 – по един от общините Тетевен, Летница и Ловеч.
Заболели деца до 7 г. няма.
До 11 март включително под карантина остават 27 ученици в областта: 22-ма от гр. Тетевен, по двама от гр. Ловеч и гр. Троян и един от Карлуково.
Общо диагностицираните случаи в областта са 3154, излекуваните са 2563, което представлява 81% от случаите.
Починалите лица са 177, или 5,6% от всички потвърдени случаи.
Осигуреността с ковид легла в областта към настоящия момент е 197 легла, от които 6 за интензивно лечение. Заетостта към момента е 60% (115) от леглата за неусложнени случаи и 84% (5) за интензивните легла, като заетостта е различна в лечебните заведения, а с най-висока заетост са в МБАЛ Ловеч, МБАЛ Луковит и СБАЛББ Троян. Максималната осигуреност в периода на епидемичен подем на заболяването през периода от октомври до 20 януари беше 231 легла, от които 6 за интензивно лечение.
При нарастване на хоспитализираната заболяемост ще бъде възстановен този капацитет на болниците, а при преустановяване на плановия прием и на плановата оперативна дейност, ще се преструктурира легловата база за осигуряване на достатъчен брой легла, в т.ч. за интензивно лечение и пренасочване на медицински специалисти към ковид секторите.
Всички лечебни заведения с ковид отделения разполагат с лични предпазни средства и бързи антигенни тестове за ранна диагностика. Всяко разпределение от МЗ се раздава незабавно.
По време на работното заседание бяха обсъдени и се постигна консенсус по допълнителни противоепидемични мерки, които ще се въведат при преминаване на 300 на 100 000 заболели. Предвижда се да преустанови провеждането на мероприятия на закрито и открито /пазари, тържища, изложения, събори, празници, панаири и др./, като изключение ще се допуска само за фермерските пазари при спазване на дистанция от не по-малко от 2 м между щандовете, задължително носене на маски от търговците и клиентите и контрол за спазване еднопосочността на движение;
Пазаруването във всички търговски обекти тип „супермаркет“ и „хипермаркет“ да се извършва задължително с количка, предоставена от съответния търговец. Броят на количките да бъде редуциран с цел спазване на физическа дистанция между посетителите от най-малко 1.5 м., собствениците и ползвателите на търговските обекти да организират пропускателен режим и да контролират спазването на мярката.
Във всички заведения за хранене и развлечения (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и други) ще се въведе работно време до 22.00 часа, използване на не повече от 50% от капацитета им и спазване на отстояние от 1,5 метра между облегалките на столове на две съседни маси с не повече от шест човека на маса, носене на защитни маски от персонала, дезинфекция на съответните маса и столове след всеки посетител и да не се допуска струпване на хора между масите, както е забрана на жива музика и DJ. Няма да се допускат посещения на малолетни и непълнолетни лица в молове, кафенета, ресторанти и развлекателни заведения без родител/попечител.
Ако заболеваемостта нарасне, фолклорни, танцови, певчески, театрални и други самодейни формации и групи ще трябва да преустановят провеждането на репетиции и изяви. Ще се преустановяват и посещенията в залите за групови занимания към фитнес центрове и всички зали за групови занимания по йога, пилатес, аеробика и др. подобни.
Ще се преустанови дейността на пенсионерските клубове и клубовете на инвалида, както и посещението на игрални зали и казина. Всички масови събития като предизборни срещи ще трябва да провеждат на открито, с маски и спазване на дистанция.
Тези и други мерки ще се въведат при необходимост със заповед на директора на РЗИ Ловеч.

Един коментар към “Скок в заболяемостта от COVID-19 в област Ловеч

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.