Забелязано извън Ловеч: Градът е в крак със световни тенденции

Ловеч е в крак със световните тенденции да се строят нови паркове и да се разширяват съществуващите, което е особено уместно в условия на световна пандемия. Това става ясно, ако видим какво се прави в световните градове Париж, Банкок, Ню Йорк, Найроби и Барселона, така, както ги отбелязва Световният икономически форум.
Наскоро Ъплинк, (това е отворената платформа за обмен на идеи на Световния Икономически Форум), отбеляза, че много градове разширяват зелените площи или строят нови паркове. Това е особено важно в условията на борба с пандемията КОВИД-19. (виж линка
https://www.linkedin.com/posts/world-economic-forum_these-famous-parks-are-getting-a-whole-new-activity-6773573262086594560-Vff2


В Париж например площите около Елисейския дворец са преобразувани в „Извънредна градина”. Въобще пандемията направи парковете още по-жизненоважни. Доказано е, че хората, които живеят близо до зелените площи, се радват на по-добро психическо здраве. Зелените площи подобряват качеството на въздуха, намаляват риска от смърт от КОВИД-19.
Ловеч се оказва съзвучен с тази световна тенденция, коментира арх. Минчо Петков, главен архитект на Община Ловеч. „Работата по проектирането и изграждането на нов градски парк на терена на Бившата казарма започна преди години и просто съвпадна с трудните времена на пандемията. Грижата за здравето и комфорта на гражданите винаги са били на първо място в работата на общинската администрация. Работата на проектантския екип и координацията с нашите специалисти и местните експлоатационни дружества напредва и реализацията на тази идея остава един от първите приоритети на Общината“, твърди арх. Петков.
Припомняме, че през 2019 г. бе проведен конкурс за концепция за преустройство на Бившата казарма в парк, проектите бяха представени в изложба. Експозицията представи седем участници в конкурса, както и още два други невключени проекта. Първа награда бе определена за проект на „АДА – Агенция Дизайн и Архитектура“ АД – гр. София.На 30 април 2020 г. общинските съветници в Ловеч разрешиха изработване на Проект за изменение на Подробен устройствен план – План за регулация и застрояване (ПУП-ПРЗ) за у.п.и. I от кв. 58 по регулационния план на зона „България“, гр. Ловеч. Образува се нов поземлен имот в условията за целесъобразно използване и оптимизирано застрояване чрез градоустройствена и архитектурна концепция, която да е развита на базата на максимално разгръщане на терена на Бившата казарма към достъпно градско пространство с характер на обществен център и съвременен градски парк.

Предвиждат се атрактивни зони на отдих, спорт, с добре развити детска игрова среда и с възможност за осъществяване на социални и културни мероприятия и развлечения.
Бившият военен имот е на площ от 65 дка, в него има 46 сгради и 35 съоръжения, като повечето от тях днес са неизползваеми.
От шест години обаче част от зелената тревна площ се ползва за концерти и други масови прояви на открито.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.