В Ловеч изложба по повод 148 години от гибелта на Васил Левски

На 17 февруари 2021 г. вечерта в Художествена галерия „Проф. Теофан Сокеров“ – Ловеч, бе открита изложба, посветена на 148 години от гибелта на Васил Левски. С откриването кметът Корнелия Маринова постави началото на възпоменателните събития по повод годишнината.
За да се потопят в атмосферата на онова време, в което делото на Апостола е проправяло път към свобода и независимост на нашето Отечество, в залата присъстваха още заместник-кметът Венцислав Христов, директорът на Художествена галерия Валентин Узунов, както и жители и гости на града.

„Това е първото събитие, с което стартираме възпоменателната програма.
Нашата галерия разполага с над 3500 експоната, скулптури и картини на много именити художници. 15 от тях са вдъхновени от самия Левски. Сега за пръв път ние ги излагаме тук, всички заедно – петнадесетте.
Още много са събитията, с които отбелязваме тази годишнина, но не само защото е 19 февруари, а защото Левски е неизменна част от Ловеч.
Нашият град е свързан с неговото дело и неговия безпримерен героизъм.
Българският революционен централен комитет беше създаден тук преди 150 години от дякона Левски. И ние, потомците, днес сме благодарни за онова, което ни бе завещано. Прекланяме се пред този героизъм, като си даваме сметка за огромната саможертва на Левски, на неговите съратници, голяма част от които са наши съграждани. Ловеч има важно място в революционното движение, градът носи целия този патос и героизъм, които възпитават и които ни карат и днес да се чувстваме горди, но и длъжни да следваме заветите на Апостола и неговите сподвижници“, каза при откриването на изложбата Корнелия Маринова.
„В старинния квартал ,,Вароша” още кънтят стъпките на гениалния син на българския народ, борец за освобождението на Отечеството Васил Левски.
Още звучи мъдрото слово на създателя на БРЦК, чиято тайна столица е Ловеч. Делото на Левски е оставило незаличима диря в сърцата на всеки българин. Неслучайно неговата борба за свобода и независимост намира отражение в творбите на много български художници. Едва ли има художник или скулптор, който да не се вълнува пред образа на Апостола.“ С тези думи се обърна към присъстващите директорът на ХГ „Проф. Теофан Сокеров“ Валентин Узунов.


В експозицията привлича внимание картината на Златю Бояджиев ,,Христо Ботев” – приятел и съратник на Левски и един от героите на своето време.
Включени са и две творби, предоставени с любезното съдействие на Музея на народните художествени занаяти и приложни изкуства – Троян.
Изложбата може да бъде разгледана до 5 март.

Община Ловеч,
Пресцентър

Един коментар към “В Ловеч изложба по повод 148 години от гибелта на Васил Левски

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.