Община Ловеч получи емблематична възрожденска къща, става галерия

Община Ловеч получи правото за безвъзмездно управление върху къщата на Бона Чакърова. Имотът се намира в АИР „Вароша“ на ул. „Д-р Васил Караконовски“.
През годините Община Ловеч неведнъж е декларирала желанието си да стопанисва тази емблематична за града къща и днес благодарение на доброто взаимодействие между държавата в лицето на областен управител Ваня Събчева и кмета на община Ловеч Корнелия Маринова е вече факт.


Къщата на Бона Чакърова, включена в списъка с паметниците на културата като обект с национално значение, бе обявена през 2016 година за частна държавна собственост с дадено съгласие за учредяване безвъзмездно право на ползване за срок от 10 години. През годините обаче имотът не беше ползван по предназначение, поради което тъне в разруха.
Община Ловеч притежава необходимия ресурс и капацитет за ремонт, реставрация и интегриране на имота в живота и структурата на града.
„Тази къща трябва да има живот, а не да пустее заключена и изоставена. Ние следваме политика за оживяване на Стария град“, заяви кметът на Общината Корнелия Маринова.
Къщата на Бона Чакърова ще бъде използвана за експониране на над 30 творби на именития художник проф. Теофан Сокеров, чието име вече носи Художествената галерия в Ловеч.


Община Ловеч,
Пресцентър

Един коментар към “Община Ловеч получи емблематична възрожденска къща, става галерия

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.