Ловчанският митрополит Гавриил – 20 години от интронизацията му

Почетен плакет на Народното събрание с изображението на Антим Първи получи Ловчанският митрополит Гавриил за заслугите му към църквата и по случай 20 години от неговата интронизация. Той му бе връчен от заместник-председателя на НС Емил Христов. Това се случи на 2 февруари 2012 г. на големия християнски празник Сретение Господне, след края на света Златоустова литургия, отслужена в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“.

„За мен е истинско удоволствие да Ви връча почетния плакет с изображението на Антим Първи. Животът и делото му са доказателство за това как всички ние, обединени от обща цел, можем да работим заедно, да търсим съгласие и подкрепа в името на националните каузи. Първият български екзарх и председател на Учредителното събрание е духовен водач и обединител на нацията, останал неотлъчно до своя народ и участвал в съграждането на съвременната българска държавност.
Вие сте истински духовен водач, заслужил любовта и доверието на хората. Вашите дела показват това. Желая Ви здраве и духовен успех“, каза зам.-председателят на НС Емил Христов.


Ловчанският митрополит Гавриил беше поздравен и от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова.
„Поздравяваме Ви с 20-годишнината от встъпването в длъжност митрополит на Ловчанска епархия. Тогава, февруари 2001 г., нашето гражданство Ви прие с радост и надежда. И не остана излъгано, защото скоро се убеди, че епархията навлиза в нов етап от развитие. Искрено ценим Вашата инициативност, креативност, неотклонност и приятелство. Ценим Вашите международни контакти и активност, от която имаме само полза. Особено важно е, че изградихме специална връзка между епархията и светската власт, която дава резултати. Да споменем само новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ в центъра на Ловеч, както и първото православно училище към него. Където и да сте служили досега, Вие оставяте знака на обновлението и духовния възход. Бъдете все така ревностен и справедлив наш наставник, водач и градител на богоугодни дела!“, заяви Маринова.
В знак на дълбока признателност към неговото дело, Корнелия Маринова поднесе на митрополит Гавриил своя личен подарък – панагия.
„Благодаря на всички за хубавите думи. Всичко, което съм направил до днес, го дължа на много хора, защото сам човек нищо не може да направи. Наясно съм какво успях да направя и какво не. Надявам се да успея да довърша това, което не можах.
Днешните времена ни поставиха в условия на пандемия и всички ние търсим начин как да се справим с това. Нека Господ да избави хората от тази напаст, но нека и да извлечем поука от всичко това. Нека да се молим повече на Бога и да се борим с нашите грехове“, каза Ловчанският митрополит Гавриил.
В края на събитието кметът Корнелия Маринова покани всички присъстващи да разгледат изложбата, подготвена от Община Ловеч по случая и експонирана в храма. Изложбата проследява целия църковен труд и дава акценти върху разнообразните дейности на митрополит Гаврил.
В катедралния храм „Св. св. „Кирил и Методий“ бе прочетен и поздравителен адрес от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Един коментар към “Ловчанският митрополит Гавриил – 20 години от интронизацията му

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.