Надграждането на ловешките „Майстори“ е успешно – от Цветан С. Тодоров

 

 

Надграждането (можем да кажем и ъпгрейдването), на ловешките „Майстори“ в театъра е успешно. От стария състав, който имаше премиера на 12 септември 2019 , са останали само Явор Костов (Найден) и Йордан Петков – Дуню (бащата). Три нови имена блестят в настоящия вариант – Боряна Бабанова в ролята на Милкана, Кирил Недков в ролята на Живко и Диана Спасова в ролята на майката, която преди се играеше от Слава Георгиева. Това променя ли смисълът на предишния вариант?


Спектакълът „Майстори“ е за цената на изкуството, за мимолетността на чувствата и за силата на красотата. Това е любовен триъгълник, като всеки ъгъл пронизва сърце. Актьорите играят болката от това пронизване, а не просто ревност или завист. Врящата смес съдържа изкуство, вяра, растеж, любов, ревност, омраза, жестокост, изстъпление, престъпление, кръв, изкупление. 
Миналата година ролята на Милкана се изпълняваше от известната актриса Елен Колева в един леко мелодраматичен, романтичен стил. Дори стария афиш с червени ябълки в стила а-ла Владимир Димитров –Майстора, говори за всепобеждаващата жизненост.


Боряна Бабанова като актриса има по-трагичен натюрел, въпреки безсрамната си младост, едва на 24 години. Трагедията на нейната Милкана е, че тя е еднакво честна и откровена и към двамата мъже и това е непреодолимо противоречие. Боряна играе тази бездна безусловно по-добре от Елен Колева и те оставя без дъх.
Новите лица Кирил Недков (дебют) и опитната Диана Спасова си тежат на мястото. А класическият диалог между баща и син (Йордан Петков и Явор Костов) поради разтърсващата си проникновеност си остава един от най-силните моменти.
Текстът на Рачо Стоянов, писан през 1921 г., е съкратен от режисьора Бойко Илиев до най-горещите моменти. Удивителното е, че сюжетът като цяло е запазен. Атмосферата на умъртвяващата селска мълва, на клюката, е предадена като повсеместна беда. Забележителна и неизтребима е тази беда и това става много по-рано, преди да е открит фейсбук!
Възстановяването на спектакъла през декември 2020 г. се осъществи в една нова обстановка. Сега, в средата на пандемията, зрителите са с маски и настанени през едни-два стола. Социалната дистанция в залата не попречи на няколко пъти публиката да възнагради изпълнението на актьорите с бурни аплодисменти. Без съмнение има глад за послания за любов и надежда и когато един спектакъл предлага такъв, вероятността да  грабне публиката е голяма.
Спектаклите на ловешкия театър на практика са единственото място, където може да се отиде вечер, тъй като всичко друго – кино, ресторанти, кафенета, дискотеки, е затворено. Така че в събота, 19 декември от 19 часа, можете да гледате „Илинден“ с Иван Юруков.
МАЙСТОРИ от Рачо Стоянов Режисура и адаптация: Бойко Илиев Сценография и костюми: Милена Пантелеева (in memoriam) Композитор: Мáртин Костакиев Хореограф: Елена Ангелова Участват: Боряна Бабанова и Кирил Недков (дебют), Явор Костов, Диана Спасова, Йордан Петков – Дуню.

Един коментар към “Надграждането на ловешките „Майстори“ е успешно – от Цветан С. Тодоров

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.