Вземат спешни мерки след разкрито огнище на коронавирус в Дома в село Сливек

Община Ловеч взема спешни допълнителни мерки за Дом за пълнолетни лица с физически увреждания (ДПЛФУ) в с. Сливек, след като на 12 ноември са установени още осем потребители с коронавирус. Първата положителна проба е на един от служителите на 07.11.2020 г. Веднага РЗИ – Ловеч предприе поетапно тестване по метода PCR на всички служители и потребители на социалната услуга.
Въпреки стриктното спазване на всички въведени противоепидемични мерки от страна на персонала и потребителите, на 12.11.2020 г. са устанавени общо 9 положителни проби на потребители от социалната услуга и общо 3 случаи на заразени служители.


Един от потребителите е настанен в МБАЛ „Проф. д-р П. Стоянов“ – Ловеч, останалите за момента са под наблюдението на лекуващия им лекар. Заразените служители са отстранени от работа и поставени под карантина, състоянието им е добро.
По предписание на РЗИ в дома са предприети действия за провеждане на огнищна дезинфекция от специализирана фирма. Хората с положителни тестове са отделени на самостоятелен етаж. За персонала, обгрижващ заразените потребители, са осигурени необходимите лични предпазни средства. Работният процес е реорганизиран с цел ограничаване разпространяване на инфекцията, заразените домуващи са своевременно отделени от другите потребители. Предприети са действия за осигуряване на необходимите грижи и лечение на положителните лица.
В ДПЛФУ в с. Сливек са настанени 38 потребители, които се обслужват от 23- ма служители.
По предписание на Областния оперативен щаб и при спазване на всички препоръки, дадени от Главния държавен здравен инспектор и Министерство на здравеопазването, за всички специализирани институции и социални услуги от резидентен тип в Община Ловеч са разработени Планове за действие в условията на COVID – 19, които са утвърдени от Кмета на Община Ловеч. Всички служители са обучени и спазват мерките за ограничаване разпространението на заболяването. От Община Ловеч са осигурени лични предпазни средства за служителите и потребителите, както и достатъчни и подходящи препарати и дезинфектанти за предпазване от вируса.
Община Ловеч, пресцентър
13.11.2020 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.