Делото на д-р Васил Радославов бе припомнено в Ловеч с книга и филм

Културно-образователният център и музейна сбирка „Д-р Васил Радославов“ в Ловеч отбелязаха 91 години от кончината на д-р Васил Радославов (1854 – 1929) с премиера на книга, филм и художествени изпълнения. Това стана на 21 октомври вечерта в дворното пространство на центъра.
„Община Ловеч полага системни усилия да гледаме на нашата история пространно, задълбочено и обективно, да разкриваме нейните вълнуващи моменти. И събитието тази вечер е точно такова“, каза в началото кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова.

Тя припомни, че идеята на общинския съветник д-р Георги Митев, още от първия мандат, а именно – да се направи паметник на д-р Радославов в Ловеч, вече е факт. Ето, сега имаме и филм, благодарение на РИМ – Ловеч, с партньорство със сайта Актуално.
В Ловеч за вечерта пристигна и Микеле Джулини, правнук на д-р Васил Радославов, който произнесе вълнуващи думи за своя дядо и за силата на поезията. След това последваха изпълнения на творби на руския абсурдист Даниил Хармс (1905 – 1942) . Микеле Джулини чете италиански превод от Паоло Нори, а миниатюрите бяха четене на български език от деца от село Дамяново.
Проф. д.и.н. Бисер Георгиев от Шуменския университет разказа накратко как е създаден сборникът „Д-р Васил Радославов – живот, борба, политика“, който е с материали от научната конференция в Ловеч през 2019 г. Професорът обясни, че историческата наука по времето на комунизма е работила за лошия престиж на Радославов. „За мен беше необяснимо как този „лош“ човек е имал толкова последователи, а по време на погребението му се събират хиляди почитатели и привърженици“, изтъкна гостът. След което изброи качествата на Васил Радославов – патриотизъм, максимализъм, вярност на националните интереси, твърда ръка и никаква корупция.
Публиката изгледа и късометражен филм за д-р Васил Радославов, дело на режисьора Александър Македонски.
Организатори на събитието бяха фондациите „Стефан Нойков“ и „Shapdiz” с подкрепата на Община Ловеч. Присъстваха заместник-кметът Венцислав Христов, общински съветници, историци, граждани.
Срядата беше Ден на отворените врати, като гражданите можеха да разгледат музейната сбирка за най-младия министър-председател у нас досега. Роденият в Ловеч Васил Христов Радославов е изявен политик, народен представител. Оглавява Либералната партия от 1887 до 1918 г. Умира в Берлин на 21 октомври 1929 година
Новият филм може да се види на този линк
https://u.pcloud.link/publink/show?code=XZv51pXZPtYUm89OORQ1VF4ewQDzRLXgwSuyОбщина Ловеч, пресцентър
22.10.2020 г.

Един коментар към “Делото на д-р Васил Радославов бе припомнено в Ловеч с книга и филм

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.