Общинският щаб в Ловеч предлага затягане на мерките срещу ковид

Засилен контрол върху ситуацията и допълнителни препоръчителни мерки обсъди Общинският оперативен щаб за превенция и ограничаване разпространението на коронавируса. Това стана на заседание, проведено на 19 октомври, което продължи час и половина.

То се водеше от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова с участието на зам.-кметовете Венцислав Христов, Цветан Георгиев и представители на отговорните институции в общината.
В началото д-р Анета Винева, директор на РЗИ – Ловеч, очерта тревожна обстановка в областта, тъй като за две седмица заболеваемостта от ковид от „ниско и средно ниво“ сега е отишла в „оранжево“, което е средно високо.
В областта диагностицираните към 19 октомври 2020 г. са 167, от които в общината са 68. Активните случаи са 85, от тях 37 в Ловеч. От последните 21 са на домашна изолация и 16 са хоспитализирани в болниците в Ловеч, Троян и един в Плевен. В момента заболеваемостта за областта е 68.5 на 100 000.
В момента в областта има предвидени за болните от ковид пациенти общо 53 легла – 23 в Ловеч и 30 в Троян. В Ловеч вече са заети 17 легла, а в Троян – 19. Следващата стъпка е да се осигурят легла от други отделения.
Трябва да се има предвид, че общият им брой е константен, могат само да се прехвърлят от незаетите отделния, поясни д-р Антонио Маринов, директор на Районната здравна каса.
Д-р Росен Федерчев, директор на ОДБХ-Ловеч, докладва, че в периода 12 – 16 октомври са направили 45 проверки и те ще продължат и през следващите седмици.
Обсъдени бяха редица евентуални мерки и препоръки, които се отнасят за пенсионерските клубове, за дискотеките, за по-строг режим на салоните в учебните заведения, спортните събития на закрито да са без публика, вокалните групи в читалищата да ограничат дейността си.
Самодисциплината е задължение на индивида, но тя не може да се наложи, категоричен бе кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, която приведе примери за неразумно поемане на рискове като екскурзии, командировки из страната. Необходимо е да се самоограничат пътуванията, особено към по-засегнатите райони, да се пътува само при крайна необходимост, съгласиха се участниците в заседанието.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.