Сбогуване с Валентин Маринов – Пело от Цветан С. Тодоров

Никога, никога, никога. Никога не съм мислел да пиша следващите печални редове. С тях се прощавам с Пело – Валентин Маринов, който отлетя на 13 октомври 2020 г. Той има богата творческа биография в киното и превода от френски. Който знае – знае. Ако иска да знае – да види поне филма „Парчета любов“.


В живота ми се появи като съпруг на актрисата Жорета Николова. Странна и необяснима паралелна връзка имаме двете семейства над 30 години – децата ни Сара и Мак се родиха ден до ден през 1991 г. Споделяхме заедно тревогата за растежа на пубертетите. Но живяхме свободно и споделяхме общи ценности – природата, приятелството, честното изкуство, хипарството.
Помня как през 1990 г. се черпихме на Покрития мост в Ловеч и Пело, щастлив и с чувство за хумор, обяви моста за Тауър бридж.
После имахме безброй семейни срещи.
През пролетта на 2019 г. Пело бе в Ловеч като продуцент на новия филм на Иван Черкелов. В началните кадри сме заедно с него, виж снимката. Кадри за вечен спомен, това се оказа днес.
После Пело започна едногодишна борба с коварна болест. Имаше многократни жестове на надежда, на солидарност, включително финансови. Всуе!
Не знам какво остава след смъртта на близък човек? Само прах, или спомени , книги, снимки, филми. Лично аз чувствам една празнота – един приятел по-малко. Не мога да си представя младостта без Княжево, без Беглика, без Варвара, без филмите? Всичко това е свързано с Пело…
Сбогом! Благодаря за синхронното приятелство!
Погребението е на 16 октомври, петък, в кв. Княжево, София, в църквата “ Св. пророк Илия“, в 11.30 ч.
Църквата е на бул. “ Цар Борис“, непосредствено до последната спирка на трамвай 5.

Един коментар към “Сбогуване с Валентин Маринов – Пело от Цветан С. Тодоров

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.