РЗИ Ловеч: В областта има 29 карантинирани лица

Към 15 часа на 02 октомври на територията на област Ловеч карантинираните лица са 29.
Общо диагностицираните случаи са 84, активните 17 (11 на домашно лечение и 6 на болнично лечение), излекуваните са 65.
Извършени са 8 епидемиологични проучвания и са издадени и връчени 30 бр.предписания: 16 предписания за поставяне под карантина на лица, контактни на положителен за COVID-19, 10 предписание за задължителна домашна изолация на положително лице, 3 предписание за изолация и болнично лечение и 1 предписание за задължителна изолация след дехоспитализация.
Извършено е пробонабиране – общо 26 бр. проби PCR, от които:
– 17 проби от контактни лица на доказано положително за COVID-19 – Положителните проби са 5 (съобщени), отрицателните – 4 и се очакват резултати за още 8.
– 3 проби от лица (преболедували) след домашна изолация – очаква се резултат за една проба, другите са отрицателни
– 1 проба от прицелна група (лице с положителен бърз) – лице в Социален дом с.Добревци – отрицателна
Изследвана е прицелна група – 114 броя проби (бързи тестове) – служители на детски заведения в община Троян. 5 от пробите са положителни и са взети проби за изследване по метода PCR- очакват се резултати.
От лечебни заведения за болнична помощ са внесени за изследвания 48 броя проби от хоспитализирани пациенти със симптоматика, оплаквания или с диагноза вирусна пневмония. Пробите са изследвани по методика PCR, доказани и съобщени са 2 положителни лица, хоспитализирани за лечение в СБАЛББ Троян и МБАЛ-Ловеч

Здравен контрол
За периода 26.09.2020г. – 02.10.2020г. инспекторите от РЗИ – гр. Ловеч извършиха 21 насочени проверки на обекти с обществено предназначение във връзка със спазване заповедите на Министъра на здравеопазването в следните населени места: гр.Ловеч, гр. Троян, с. Катунец, гр. Угърчин, гр. Летница, с. Горско Сливово, гр. Тетевен, с. Бабинци, с. Дойренци и с. Александрово. Проверени са 1 обект за съхранение и търговия с козметични продукти, 10 училища, 1 ученическо общежитие, 4 детски градини, 1 селскостопанска аптека, 2 фризьорски салона, 1 обществена тоалетна и 1 транспортно средство със специално предназначение. В обектите се спазват противоепидемичните мерки, разпоредени със заповеди на Министъра на здравеопазването.
В проверените 10 училища се спазват задължителните мерки за ограничаване на рисковете от разпространение на вируса дадени в Насоки за работа на системата на училищното образование през учебната 20202/2021 година в условията на COVID-19 и тези дадени със Заповеди на Министъра на здравеопазването. Носят се защитни маски или шлемове за лице в общите части на учебните сгради от всички ученици и учители. Поставен е дезинфектант за ръце с разрешение на МЗ на входа на училищата, в учителските стаи и в коридорите. В санитарните възли на проверените училища е осигурена топла и студена течаща вода, течен сапун, тоалетна хартия и хартиени салфетки за подсушаване на ръцете. Спазва се двукратния режим на почистване и дезинфекция на всички критични точки. Осигурени са достатъчно количества биоцидни препарати, разрешени от МЗ.
За периода са извършени проверки на 6 хранителни магазина в гр. Угърчин, гр. Летница, с. Горско Сливово и с. Катунец и 6 административни обекта в гр. Ловеч за спазване на противоепидемичните мерки – не са установени нарушения.

От началото на новата учебна година 2020/2021 за първи учебен срок по Наредба №10/19.06.2014г. за здравните изисквания при изготвяне и спазване на седмични учебни разписания в РЗИ гр.Ловеч са постъпили за разглеждане и одобрение 52 седмични разписания от общо 55 училища в Ловешка област.
Одобрени и съгласувани са 49 бр., 3 седмични разписания не са одобрени и върнати за корекция.
За периода са извършени 5 проверки на лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ както следва:
– Филиал за спешна медицинска помощ (ФСМП) – Луковит;
– Неврологично отделение към МБАЛ-Луковит;
– Вътрешно отделение към МБАЛ-Луковит;
– Хирургично отделение към МБАЛ-Луковит;
– Акушеро-гинекологично отделение към МБАЛ-Луковит.
При проверките е установено, че в лечебните заведения се спазват противоепидемичните мерки.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.