„Есенна ловешка трапеза“ събра в Ловеч 49 самородни готвачи плюс Иван Звездев

Кулинарната надпревара „Есенна ловешка трапеза“ като част от Есенния панаир в Ловеч привлече на 12 септември на обед много самородни майстори-готвачи, любители и приятели на изтънчения вкус. В програмата имаше и демонстрации на живо от майстор-готвача Иван Звездев, помагаха му съпругата и синът. Сготвеното пилешко бе раздадено на публиката. Едновременно с това звучаха любими народни песни в изпълнение на обичаната певица Ана-Мария. Тя няколко пъти успя да увлече публиката в кръшни хора. На хорото се хвана и кметът на Ловеч Корнелия Маринова, която днес разгледа панаира.


Тричленното жури бе с председател Иван Звездев – майстор на вкусни гозби и оригинални рецепти, както и тв водещ на кулинарни предавания. Негови помощници бяха Поля Цанкова – старши експерт „Организация и контрол на храненето“ в Община Ловеч, и Илиана Николова – старши експерт „Културно наследство и културни институти“ в Община Ловеч и кулинарен блогър.
Журито явно бе силно затруднено, защото в конкурса участваха 49 майстори с 56 кулинарни произведения. Близо час продължи дегустацията и обсъждането, докато се определят най-добрите.
Ето първите места в петте категории. За „Най-вкусно ловешко кебапче“ бе наградено вегетарианското кебапче на НЧ „Пробуда – 1909 г.“ – с. Брестово, за „Сладки баници“ – баклавата на НЧ „Събуждане-1927 г. – с. Малиново, за „Солени баници“ – солена дърпана баница на НЧ „Хлевенец – 1919 г.“ – с. Хлевене, при „Сладкиши с есенни плодове“ първа награда е за щрудел с ванилов сос на Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ – гр. Ловеч, а при „Печива и напитки с мед“ – нежен есенен сироп с мед на НЧ „Пробуда – 1909 г.“ – с. Брестово.
Връчени бяха втори и трети награди, а три пъти на сцената излиза за различни награди Лора Кънева от с. Брестово. Най-малък участник беше Меглена Щерева (7 г.), тя се представи със своя баница.
След като наградите бяха връчени, участниците почерпиха публиката със своите ястия, така че и тя се убеди във вкусовите качества. Шоуто от песни и похапване бе организирано от Община Ловеч с подкрепата на Д-р Йоткер – България, като техният представител Кристиян Немски също раздаде награди.
Запис на събитието виж на
https://www.facebook.com/Kornelia.Marinova.Official/videos

Програмата в събота на сцената в казармата предложи концерт на НЧ „Зорница 2010 – Нено Щрегарски“, концерт на Детски танцов състав и Младежки танцов състав „Ловеч“ при ЦПЛР-ОДК-Ловеч. Вечерта бе концертът на Росица Пейчева и танцова формация „Етноритъм“.
В неделя,13 септември, от 12.00 ч. е концертът на НЧ „Бяла Анаста 2016“ и дует „Мелодика“, от 15.00 ч. е концертът на Духова музика „Заедно“, от 16.30 ч. – концерт на ФТА „Магия“ при сдружение „Танцьорите“. Програмата завършва с концерт на „Виво Монтана“ от 18.00 часа. Водещ на шоуто е актьорът Гьорги Трайков.
Шатри и маси за консумация има в двора на бившата казарма. По бул. „България“ пред казармата има търговски обекти, шатри за майстори – занаятчии и търговци. На Гаровия площад са разположени атракционни обекти – различни люлки, стрелбища, увеселителни съоръжения.


Община Ловеч, пресцентър
12.09. 2020 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.