Кметът на Ловеч е срещу политизираното шествие на комитет „Васил Левски“

Корнелия Маринова в Къкринското ханче, архив

„Това, което става тук, е чудовищно“. Така определи видяното кметът на Ловеч Корнелия Маринова пред журналисти, след като днес беше в София на съвещание по повод намерението на Общобългарския комитет „Васил Левски“ да прави шествие срещу проекта за нова Конституция.
Шествието трябва да се проведе на 2 септември т.г. в София.


Като член на УС Корнелия Маринова бе поканена спешно, в късните часове на 26 август, от председателя Васил Василев да се присъедини към идеята. В поканата пише: „Ние не можем да стоим безучастни пред опитите за ликвидиране на българската държавност. Не можем да позволим на ренегати и продажници да подготвят унищожението на държавата.“
Кметът на Ловеч обаче е твърдо против политизираното събитие: „Това не е за първи път, така стана и на 19 февруари при поклонението в София. Сега нещата са много по-сериозни. Никога и никой не си е позволявал да посегне на Левски по този начин! В момента се правят груби опити той да бъде използван политически и няма как да приемем това спокойно. Заседанието днес бе извънредно и поводът е да се обсъди възвание във връзка с конституцията, която евентуално предстои да бъде внесена, при достатъчен брой подписи. Другата точка е участие в протестно шествие на 2 септември, което не виждам как може да е наша тема“, заяви още кметът на Ловеч Корнелия Маринова, която е член на комитета и е част от управителния съвет. „Ние сме непартийно сдружение, което има обществено културни функции и е свързано с живота и делото на Левски. В никакъв случай целите не са свързани с политическия живот. Моят живот е свързан от десетилетия с комитета. От 1992 г. участвам в работата на комитета, от 2017 г. съм член и на управителния съвет на сдружението. Васил Василев е председател от 2017 г. Преди това съм работила със светила като проф. Дойно Дойнов и проф. Стоян Джавезов, които никога не са допускали сдружението да бъде въвличано в политически игри и задкулисие“, обясни Корнелия Маринова.
Според последна информация, председателят Васил Василев не е събрал необходимите подписи и се е отказал от идеята.
Община Ловеч, пресцентър
27.08.2020 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.