Знамето на Райна Княгиня на парада в Ловеч

Знамето на Райна Княгиня

Парад на униформите, оръжията и бойните знамена е сред главните събития в програмата на Община Ловеч, с която на 22 август ще се отбележи 143 години от Освобождението на града от османско иго и установяване на местно управление. Парадът носи името на известния церемониален марш на родения в Ловеч композитор Камен Луков „Весели и в боя“, който ще бъде изпълнен от Общинския духов оркестър. Церемонията ще се проведе на площада пред катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“ от 16.30 ч. на 22 август, събота.

В дефилето ще участват униформени доброволци, които представят хайдути, четници, опълченци, войници от Първата и Втората световна война. Тържественият марш ще премине през Покрития мост до паметника на Тодор Кирков, където ще бъдат поднесени венци и цветя.
Цялата програма за 22 и 23 август виж тук
https://www.lovech.bg/bg/novini/obshtina-lovech-otbelyaza-143-godini-ot-osvobozhdenieto-na-grada-s-osem-sabitiya-v-dva-dni
Парадът се организира от Регионален клон „Васил Левски” при Национално дружество „Традиция”. Ще бъдат представени реплики на част от знамената-светини, както и въоръжението на родната армия през годините до Втората световна война. Участват над 80 членове на НД „Традиция” от близо 20 клуба в страната. Присъстващите граждани ще видят знамето, ушито от Райна Княгиня за панагюрските въстаници през април 1876 г. Върху него са извезани бунтовните думи „Свобода или смърт“, както и коронован лъв. Ще се развее и славното Самарско знаме, връчено на българското опълчение през пролетта на 1877 г. То е дарено на нашите юнаци от жителите на град Самара. Знамето се брани с живота на редица опълченци в кръвопролитните боеве при Стара Загора, Шипка и Шейново. То е единственото в нашата история, наградено с орден „За храброст“.
Тези и други изненади са приготвили организаторите за любопитната публика. Коментатор на парада ще бъде актьорът Стоян Георгиев.
На снимката: Знамето на Райна Княгиня
Община Ловеч, пресцентър
14.08.2020 г.

Един коментар към “Знамето на Райна Княгиня на парада в Ловеч

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.