Журналистът Кольо Станчевски с ценни дарения за ловешката библиотека

Журналистът Кольо Станчевски подари на ловешката библиотека личния си архив от пълните течения на вестниците “Заря на комунизма” и „Народен глас”, както и двете си нови книги „До Атланта и напред” (2020) и „Оше бивалици” (2020). Това е поредното дарение, съобщават от библиотеката.


Кольо Станчевски е роден на 4 септември 1940 г. в с. Шипково, Троянско. По професия е журналист, по призвание – природник. Завършил е българска филология в СУ „СВ. Климент Охридски”.

Член е на Съюза на българските журналисти и Съюза на българските писатели. Издава книгите „Чеши език” (2001), „Автостоп” (2005), Шипково векува” (2007), „Насаме” (2010), „Бивалици” (2015). Дълги години завежда културния отдел в местния вестник. Редактор на десетки книги на ловешки автори. След пенсиониране дълго време работи на pro bono като редактор в „Народен глас“, там е публикуван и първият вариант на „Автостоп”.


Два пъти е носител на общинската награда „Ловешки меч” – за журналистика (2005 г.) и за значим принос в културното развитие (2010 г.). Кольо Станчевски е дарил на библиотеката над 1000 тома литература – учебници по литературознание, авторски книги и книги за Ловеч.

Един коментар към “Журналистът Кольо Станчевски с ценни дарения за ловешката библиотека

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.