Комисия ще проверява документацията на спортен строеж в Ловеч, без да има право на това

Валентина Янкова прави предложенията си

Четиричленна общинска комисия ще проверява документацията по прекратен договор „Изграждане на спортна зала и рехабилитация на дворно пространство на ОУ “Проф. Д. Димов“ в Ловеч. Това решиха общинските съветници с 19 „За“, един глас „Против“ и осем гласа „Въздържал се“. Интересното е, че в материалите по тази тема се сочи, че няма изисквания, които да вменяват задължението за проверка за връзка на лица и фирми на изпълнители на прекратен и нов договор.
Дванадесетото заседание на Общинския съвет се проведе на 30 юли в салона на Ловчанското читалище „Наука-1870“ при спазване на санитарните мерки по време на извънредното положение.


Избирането на комисия за извършване на проверка стана по предложение на общинския съветник Валентина Янкова.
В комисията влизат съветниците Минчо Казанджиев, Иваничка Каменова, Младен Близнаков и Иван Николов. Те ще проверяват документацията и ще изготвят доклад до 1 септември 2020 г.
Преди това съветниците приеха информацията по темата с 29 гласа „За“ и без гласове „Против“ и „Въздържал се“.
От нея става ясно, че досега на фирмата ДЗЗД „Дани –Торкрет“ – Смолян, е платено общо 759 214 лева. Вижда се още, че 453 037 лева са плащане към НАП, тъй като фирмата е имала задължения.
Когато се е появила възможност за евентуално неизпълнение на СМР в срок, договорът е прекратен. В резултат не са изразходвани средства от страна на възложителя. Не са били налице основания за търсен на неустойки от изпълнителя, тъй като такива биха се дължали при виновно неизпълнение. Нито в ЗОП, нито в правилника му за прилагане има нормативни изисквания, които да вменяват задължение на възложителите да извършват проверка за връзка на лица и фирми на изпълнители на прекратен и нов договор, се казва още в документа.
Посочва се още, че се иска възстановяване на неусвоената част от предоставеното на ДЗЗД „Дани –Торкрет“ авансово плащане на стойност 329 211 лева. Заедно с останалите неустойки сумата е над 496 500 лева.


Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.