Въпреки дъжда гражданското поклонение пред паметника на Левски в Ловеч се състоя

Въпреки дъжда тази вечер пред паметника на Васил Левски в Ловеч се състоя гражданското поклонение, тъй като на 18 юли отбелязваме 183 години от рождението му. С изпълнения на Общинския духов оркестър, с почетен караул, тържествено слово и поднасяне на цветя и венци събитието показа високия патриотизъм на Ловеч.


„Тук, пред този най-голям в страната паметник на Апостола на свободата, ние се събираме всяка година. Няма значение кой държи реч. Вчера аз съм слушала тържествените думи, утре вие ще слушате следващия оратор. Но който и да говори за Левски, той ще казва това, което мислим всички“, изтъкна в словото си кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова.
После тя припомни, че днес геройството е друго.


„То е в спазването на закона, в спазването на мерките, във взаимното зачитане на достойнството, във всекидневния труд за благото на обществото. Не в омразата, омразата е лесна. Само в съзиданието можем да сме единни. И това е най-трудното“, каза Корнелия Маринова, като цитира думите на Апостола на свободата, че „народната работа стои над всичко.“


Сред официалните лица бяха народният представител Милко Недялков, областният управител Ваня Събчева, полк. Марин Господинов, командир на Единния център за начална подготовка в Плевен, заместник-кметът Даниел Колев, представители на различни институции и граждани.
По-рано днес имаше панихида за Васил Левски в храма „Успение Богородично“.


Сутринта имаше поклонение и в село Къкрина.
„Навярно в това е силата на една нация, когато има единство на силни държавници и силни поети, които взаимно градят обществото. Това каза кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова в своето слово на Къкринското ханче.
Тъй като неотдавна България отбеляза и 170-годишнина от рождението на народния поет Иван Вазов, кметът на Ловеч припомни и неговото стихотворение за Левски от „Епопея на забравените“: „В бъдещето тъмно той гледаше ясно./ Той любеше свойто отечество красно./Той беше скиталец и кат дете прост/и като отшелник живееше в пост.“
„На днешната дата много българи, подобно на нас се събират в Карлово, в София и на много други места, където има паметници на Левски. Събираме се, за да се поклоним пред паметта на великия Апостол на българската свобода!“, завърши Корнелия Маринова, като речта бе изпратена с продължителни ръкопляскания.
Така на 18 юли, пред паметника на Апостола в ханчето в Къкрина, обществеността изрази своето преклонение пред най-великия българин. Освен кметът на Ловеч тук бяха заместник-кметът Даниел Колев, кметският наместник на Къкрина Иваничка Станчева, представители на институции, граждани, туристи.
Програмата включваше още изпълнения на самодейците от Народно читалище „Васил Левски – 1924 г.“ в Къкрина, минута мълчание и поднасяне на венци и цветя.
Днес от 17.30 часа е предвидена панихида в храма „Успение Богородично“ в Ловеч, където някога дякон Левски е пял от клира. От 18.00 часа е гражданското поклонение пред паметника на Васил Левски. От 21.00 часа, на откритата сцена на площад „Тодор Кирков“, е предвиден спектакълът на Народно читалище „Бяла Анаста 2016“ – „През погледа на Левски“.
Кметът Корнелия Маринова изпрати поздравителен адрес до кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов. В него се казва: „Има дати, в които нашите два града се чувстват призовани да застанат рамо до рамо в почитта си към живота и делото на един велик българин. Два града от двете страни на Балкана, които днес са като начало и край на един живот, белязал с геройството си няколко поколения българи.“

Поради лошото време, предвиденият спектакъл на Народно читалище „Бяла Анаста 2016“ „През погледа на Левски“ се отлага за 19 юли, неделя, в салона на ДТ Ловеч, от 19 часа.

Община Ловеч, пресцентър
18.07.2020 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.