Стар грешник от БСП Ловеч отново иска да е лидер

 

Бившият червен кмет на Ловеч Минчо Казанджиев, обвиняван, че е нанесъл милиони щети на общината, прави опити да стане общински лидер на БСП. Това разкриха източници от средите на социалистите. Според тях Казанджиев се цели отново да овладее местната структура на столетницата, за да се позиционира в следващите депутатски листи. Припомняме, че несъществуващата система за „интелигентно улично осветление“ на Минчо Казанджиев струва на ловчалии 7 000 000 лв., плащат ги до 2027 г. Община Ловеч изплаща на фирмата-кредитор на проекта по 31 000 лв. на месец.


Зад сегашната му кандидатура за общински лидер твърдо стояла Корнелия Нинова, без да подозира, че така си навлича гнева на хората от района, които трудно ще забравят борчовете, които Минчо Казанджиев остави, след като загуби битката за кметския стол на Ловеч. Най-емблематична в кариерата му е аферата с проваленото улично осветление на града. Друга афера е „туристическото влакче“ и прочие.
Въпросната система е трябвало да включва и изключва осветителните тела в нощен и полунощен режим, чрез радио управление и това да се случва на територията на цялата община.


На 14.09.2007 г., по инициатива на тогавашния кмет на Ловеч Минчо Казанджиев се провежда импровизирано „обществено обсъждане“ за необходимостта от реконструкция на уличното осветление в община Ловеч. Идеята е фирмата „Денима 2001” ООД, която е от София, да финансира изцяло проекта без никакви гаранции от страна на Община Ловеч. На свой ред кметството се ангажира да изплаща всеки месец за изпълнената поръчка в продължение на 20 г. на фирмата изпълнител. Примамливата оферта, представена от кмета, обаче се оказва тежък финансов капан, който и до днес тежи на Община Ловеч.

С Решение № 1126 от 28.09.2007 г. Общински съвет – Ловеч, дава съгласието си за проекта, сключен е и договор за изпълнение на обществената поръчка със софийската фирма. Проектът е за почти 7 000 000 лв. и предвижда цялостна „Реконструкция и модернизиране на съоръженията за улично осветление на територията на община Ловеч”.
Идеята е била фирма „Денима 2001” да направи една доста голяма, необезпечена инвестиция за „Реконструкция и модернизиране на съоръженията за улично осветление”, а община Ловеч да им се издължава до 2027 година.
По-малко от две години след сключването на въпросния договор, на 01.10.2009 г. същият Общински съвет на Ловеч, чийто председател е днешният депутат от столетницата Милко Недялков взима ново решение. Той замита скандалната история и със свое ново решение го сваля от обектите под наблюдение, тъй като дългът е поет от…….. Община Ловеч.
Скандалната история стига до държавното обвинение, където започва да „живее” собствен живот. На 28.01.2014 г., прокурор от РП-Ловеч отказва да образува досъдебно производство, по случая. На 01.08.2014 г. по указание на ръководството на ОП-Ловеч, постановлението за отказ е отменено и на 29.09.2014 г. РП-Ловеч все пак повдига обвинение, но не за несъществуващата система за „интелигентно улично осветление“, която струва на ловчалии 7 000 000 лв. Повдигнатите обвинения са за изготвяне на документи с невярно съдържание с цел финансово облагодетелстване, а делото се води срещу „неизвестен извършител“. Така безславно, на 02.03.2017 г. досъдебното производство е прекратено от РП-Ловеч.
Следва още един обрат и с постановление на ОП-Ловеч от 14.07.2017 г. по реда на инстанционния контрол постановлението за прекратяване е отменено. С постановление на ОП-Ловеч от 20.07.2017 г. делото е изпратено за доразследване, като водещият до момента следовател Тончо Стоянов е отстранен от делото тъй като ОП-Ловеч „приема, че е водил разследването формално“. На 15.06.2018 г. делото е прекратено, поради неправилно повдигнати обвинения и невъзможност да се стигне до истината тъй като е минало много време и част от доказателствата са „откраднати“.
Всъщност цялата далавера с уличното осветление лъсва от направената експертиза по следственото дело, а свидетелските показания допълват картината. Неин автор е доц. Красимир Иванов от Техническия университет в Габрово. Според становището му изначално не е имало как да бъде изпълнен договорът с фирмата „благодетел” от София, защото за достигане на поставените цели е било нужно кабелната мрежа за осветление на всички населени места в община Ловеч да бъде подменена с четири жилен кабел, което никой не е възнамерявал да направи. Експертизата дава една много ясна картина как по същество е направен опит да се симулира изпълнение на проекта, чрез поставяне на различни кутии, антени, и др. механизми, които са дублирали съществуващото осветление, по време на експертизата вече липсват, защото са откраднати и т.н.
Привеждаме само няколко пасажа от експертизата, които дават яснота относно това дали проектът за 7 000 000 лв. за „Интелигентно улично осветление“ е изпълнен и как е приет от екипа на Минчо Казанджиев.
От експертизата: „По време на огледа ни 2015 г. системата за управление за уличното осветление на територията на гр. Ловеч с безжично предаване на информация, в това число и всички унифицирани табла към нея, не работеше.“
„От огледа на осветителните уредби в Централна градска част на гр. Ловеч, които се захранват кабелно, подземно се установи, че осветителните тела не могат да излъчват светлина в два режима, нормален и икономичен.“
„Буди съмнение икономичността на цялата система, след като новите лампи, почти навсякъде са с по-голяма мощност от старите. На по-голяма част от парковите осветителни тела, лампите са изгорели и са подменени с лампи от друг тип.“
Много хора биха се запитали, как и защо е приета една неработеща система от екипа на кмета Минчо Казанджиев? Отговор за това дава техническият ръководител на проекта свидетелят Т. Тодоров. Пред прокуратурата свидетелят разказва, че „физически извършвал ръчното превключване по време на изпитанието на системата“ От експертизата разбираме, че дори това превключване е работило само на 14 бр. лампи по ул. „Велико Търново“ в гр. Ловеч. Забележете, проектът е за цялата община Ловеч!
Според изчисления на експерти, към днешна дата, до 2027 година, Община Ловеч ще изплаща на фирмата кредитор на проекта по 31 000 лв. на месец. Общината плаща по 50 минимални работни заплати на месец за осветление което не съществува и за проект който от самото начало е направен без светотехнически изчисления на базата на които да се изберат адекватни осветителни тела!
Мераклията да оглави ловешката организация на БСП става герой и в друга далавера – беше изправен пред Темида през 2018 г. за безстопанственост заради проект “Доставка на атракционно влакче – локомотив с два вагона” за 360 000 лв.
Обвинението срещу него бе за това, че на 05.11.2014 г. в гр. Ловеч, в качеството му на длъжностно лице – кмет на Община Ловеч, при условията на независимо съпричиняване с длъжностно лице от общината, не е положил достатъчно грижи за ръководенето и управлението на повереното му имущество, като е извършил фактическото приемане на атракционно влакче – локомотив с два вагона. Така той е нарушил разпоредбите, като не е извършил проверка на качеството на доставената стока – атракционно влакче, по проект “Подкрепа за развитието на туристически атракции в Община Ловеч”, и не е съставил и подписал констативен протокол, какъвто се съставя при фактическото приемане на доставката, след проверка на качеството й. В следствие на това са последвали други значителни щети за Община Ловеч – сумата от 210 034,52 лв., която представлява разликата между реално заплатената от Община Ловеч сума от 359 732,55 лв. и сумата от 149 698,03 лв., представляваща пазарна стойност на полученото атракционно влакче, което е престъпление по чл. 219, ал.1 от НК.
С дълговете, които е причинил на общината, Казанджиев се превръща в лошо рекламно лице за БСП, която уж претендира, че е обновена и модерна, а реално пробутва стари компрометирани играчи.
От vestnik.eu, снимки ФБ

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.