Ловешкият депутат Милко Недялков не успя да се класира за поста на заместник-омбудсман

Ловешкият депутат Милко Недялков не успя да се класира след проведеното на 8 юли 2020 г. от омбудсмана Диана Ковачева публично изслушване на номинираните кандидати за поста на заместник-омбудсман. С повече точки се класира Елена Чернева – Маркова, втори е Милко Недялков .
Комисията по оценяването, като взе предвид внесените от кандидатите документи и представянето на кандидатите в рамките на публичното изслушване,класира кандидатите по предварително определената и публично оповестена методика
както следва:
1. Елена Николова Чернева-Маркова общ брой точки 15
2. Милко Недялков Недялков общ брой точки 13.


Свои предложения имаха възможност да направят юридически лица с нестопанска цел в обществена полза. Предложенията бяха внесени в писмена форма в администрацията в 7-дневен срок от деня на публикуването на Процедурните правила – 24 юни 2020 г., на официалната интернет страница на омбудсмана – http://www.ombudsman.bg.

До изтичането на крайния срок – 1 юли 2020 г., в деловодството на институцията постъпиха три предложения за кандидатури от неправителствени организации, едно от които впоследствие бе оттеглено.
Милко Недялков беше предложен от Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения, а Елена Чернева – Маркова – от Съюза на юристите в България, Български адвокати за правата на човека, Фондация „Състрадание Алцхаймер България“ и Център за изследване на демокрацията.
Кандидатите бяха изслушани от доц. Диана Ковачева и представители на Консултативния конституционен съвет към омбудсмана, сред които проф. Огнян Герджиков, проф. Пламен Киров, проф. Васил Мръчков, проф. Красен Стойчев, проф. Екатерина Михайлова, проф. Пламен Панайотов и адв. Михаил Екимджиев,

На база изслушването, концепциите и отговорите на поставените въпроси, явилите се кандидати бяха оценени до три дни по специална методика. После омбудсманът по закон трябва да представи в Народното събрание одобрения кандидат, който ще бъде изслушан и в парламентарната Комисия по вероизповеданията и правата на човека, а след това и предложен за избор в планарната зала на парламента.
Ковачева подчерта, че цялата организирана от нея процедура за заместник-омбудсман, правилата и методиката за оценяване са публикувани на сайта на институцията: https://www.ombudsman.bg/faq/230.
Междувременно и НС прие без дебати правила за избор на заместник-омбудсман, който предстои да бъде предложен от омбудсмана.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.