Ловешкият театър отбелязва половин век от основаването си с „Козият рог“

„Козият рог“ е премиерата, с която Ловешкият драматичен театър отбелязва половин век от своето основаване като професионален театър. Историята е известна от разказа на Николай Хайтов и двата филма „Козият рог“ – един от 1972 г. на Методи Андонов и втори – римейк на Николай Волев от 1994 г. Сега историята оживява за първи път на сцена. Това е дълбоко трагична история от времето на турското робство, в която се преплитат любов и отмъщения. Ролята на бащата Караиван се изпълнява от известния актьор Филип Аврамов, а Янислава Линкова играе Мария и Караиваница. Режисьор е Кристиана Бояджиева. Премиерата е предвидена за 17 юли, от 21 часа на сцената на Ловешката крепост.


За  юбилея театърът е направил кратък документален филм, озаглавен „Един младеж на 50“. Той ще се прожектира безплатно пред театъра на 15-ти и 16-ти от 21.00 ч.
Филмът проследява историческия живот на театъра и отбелязва най-важните постижения на режисьорите Юлия Огнянова, Маргарита Младенова, Иван Добчев, Николай Поляков, Иван Станев и др., които са поставяли в Ловешкия театър. Интервюирани са различни театрали, чийто творчески път е минал през сцената на Ловеч. Включени са кадри от репетиционни процеси на настоящия репертоар, документални кадри, разговори с актьорите Борис Луканов, Йосиф Сърчаджиев, Слава Георгиева, Марина Георгиева, Богомила Николова. Филмът е продукция на New Age Studio с режисьор Мариан Маринов и оператор Спас Спасов. Дължината му е 24 мин. и 52 сек. Филмът е направен с подкрепата на Министерствотона културата и Община Ловеч.
Съпътстващо събитие към филма и театралната премиера е гостуващата изложба на фотографии на Катя Паскалева, безвъзмездно предоставена от Съюза на артистите. Тя ще бъде представена пред сградата на театъра.
Театралният спектакъл „Козият рог“ завършва цикъла от български заглавия, който беше подготвен за този сезон. Става дума за „Илинден“, по класиката на Димитър Талев, също поставена за първи път на сцена. В репертоара са също „Майстори“ от Рачо Стоянов с режисьор Бойко Илиев и „Ако няма хубост“ по разкази от Хайтов с режисьор Йосиф Сърчаджиев.
Община Ловеч, пресцентър
09.07.2020 г.

Един коментар към “Ловешкият театър отбелязва половин век от основаването си с „Козият рог“

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.