Реставрират паметни плочи в бившия концлагер „Слънчев бряг“ край Ловеч

По инициатива на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова започна реставрация надписи върху паметни плочи на мястото на бившия концлагер „Слънчев бряг“ (1959 -1962) край Ловеч. Реставрацията се извършва от специалисти от Регионалния исторически музей в Ловеч.
Възстановен е надписът „Поклон пред жертвите на комунизма“, който датира още от 1990 г. Втората плоча е от по-ново време и е сравнително запазена.

Има идея да бъде възстановен друг уникален и единствен надпис от времето на самия трудов лагер, с почти изличени букви. Типичният за социализма лозунг се намира върху лицевата част на бетонната постройка, от която затворниците са пълнели вагоните с камъни. Призивът е „Ползвай почивката за просвета“. Предвид каторжния труд, довел до смъртта на стотици затворниците, лозунгът звучи направо цинично.
„Правим го заради младите хора, за да знаят и помнят. Заради днешния и утрешния ден и поради гражданската си съвест“, каза кметът Маринова.
Припомняме, че Корнелия Маринова като кмет на Ловеч, а по-рано и като председател на Общинския съвет, не само участва във възпоменателните събития в лагера, но и полага грижи да е жива паметта за историята. Тази година на 6 юни, Черешова задушница, по нейна идея там бе отслужена панихида.
„Слънчев бряг“ е бил лагер за политически затворници, създаден със съгласието на Политбюро на ЦК на БКП. Наричали са го поделение 0789 на „Въдворяване и изселване“, към МВР, Ловеч. Намира се в каменната кариера край Ловеч. Той е секретен и един от най-жестоките лагери в България. С документи е доказана смъртта на 145 лагерници, но за много други няма свидетелства. Труповете на жертвите не са връщани на близките, а със секретни указания са извозвани до затвора „Белене“ на Дунав, където тленните останки са заравяни на един от пустеещите острови до големия остров „Персин“. От 30 години всяка пролет в Ловеч се провежда възпоменателно шествие-поклонение. Тази година поради пандемията то бе отложено във времето, но пък имаше онлайн събитие в памет на жертвите. Тази информация бе съобщена от пресцентъра на общината.
НГ припомня, че встрани от двете плочи, е имало и трета плоча, напълно заличена. Нейната история буди основателни възражения сред обществото, защото е част от опита на виновните за лагера да се оневинят.
Тя бе поставена е през март 1990 г., малко преди БКП да се преименува в БСП. Без много шум, в един дъждовен ден край Ловеч идва Петър Младенов – председател на Държавния съвет и генерален секретар на БКП, за да открие паметна плоча за жертвите. Посрещнат е от група граждани с плакат „Убийците се връщат на местопрестъплението”. Оттогава до днес представители на БСП повече не са стъпвали на това място.
Един коментар към “Реставрират паметни плочи в бившия концлагер „Слънчев бряг“ край Ловеч

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.