Реставрират паметни плочи в бившия концлагер „Слънчев бряг“ край Ловеч

По инициатива на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова започна реставрация надписи върху паметни плочи на мястото на бившия концлагер „Слънчев бряг“ (1959 -1962) край Ловеч. Реставрацията се извършва от специалисти от Регионалния исторически музей в Ловеч.
Възстановен е надписът „Поклон пред жертвите на комунизма“, който датира още от 1990 г. Втората плоча е от по-ново време и е сравнително запазена.

Има идея да бъде възстановен друг уникален и единствен надпис от времето на самия трудов лагер, с почти изличени букви. Типичният за социализма лозунг се намира върху лицевата част на бетонната постройка, от която затворниците са пълнели вагоните с камъни. Призивът е „Ползвай почивката за просвета“. Предвид каторжния труд, довел до смъртта на стотици затворниците, лозунгът звучи направо цинично.
„Правим го заради младите хора, за да знаят и помнят. Заради днешния и утрешния ден и поради гражданската си съвест“, каза кметът Маринова.
Припомняме, че Корнелия Маринова като кмет на Ловеч, а по-рано и като председател на Общинския съвет, не само участва във възпоменателните събития в лагера, но и полага грижи да е жива паметта за историята. Тази година на 6 юни, Черешова задушница, по нейна идея там бе отслужена панихида.
„Слънчев бряг“ е бил лагер за политически затворници, създаден със съгласието на Политбюро на ЦК на БКП. Наричали са го поделение 0789 на „Въдворяване и изселване“, към МВР, Ловеч. Намира се в каменната кариера край Ловеч. Той е секретен и един от най-жестоките лагери в България. С документи е доказана смъртта на 145 лагерници, но за много други няма свидетелства. Труповете на жертвите не са връщани на близките, а със секретни указания са извозвани до затвора „Белене“ на Дунав, където тленните останки са заравяни на един от пустеещите острови до големия остров „Персин“. От 30 години всяка пролет в Ловеч се провежда възпоменателно шествие-поклонение. Тази година поради пандемията то бе отложено във времето, но пък имаше онлайн събитие в памет на жертвите. Тази информация бе съобщена от пресцентъра на общината.
НГ припомня, че встрани от двете плочи, е имало и трета плоча, напълно заличена. Нейната история буди основателни възражения сред обществото, защото е част от опита на виновните за лагера да се оневинят.
Тя бе поставена е през март 1990 г., малко преди БКП да се преименува в БСП. Без много шум, в един дъждовен ден край Ловеч идва Петър Младенов – председател на Държавния съвет и генерален секретар на БКП, за да открие паметна плоча за жертвите. Посрещнат е от група граждани с плакат „Убийците се връщат на местопрестъплението”. Оттогава до днес представители на БСП повече не са стъпвали на това място.
Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.