Художникът среща автомобила в изложба с джаз в Троян

На 25 юни 2020 г., четвъртък, в 19.00 часа, в Троян в галерия “Серякова къща” ще се открие изложбата „АВТОМОБИЛЪТ И ХУДОЖНИКЪТ”, с картини от частна колекция „D’Earth” . Колекция „D’Earth” (Д’Ърт) започва да се създава почти на шега в края на 2017 г. Нейният собственик, адвокат от София, просто решава да набави няколко картини за апартамента си. Същевременно той вече е притежател и реставрира в свой вариант популярния като „текезесарка” съветски джип ГАЗ-69, а своя ред чака и един красив червен американски Форд Тъндърбърд.


Някак естествено стремежът да се набавят няколко хубави картини за дома еволюира в тематика, свързана с автомобилите и накрая се превръща в колекция от около сто произведения на автори от цял свят. От свой опит, посещавайки софийските галерии, собственикът е останал с впечатлението, че такава колекция в България няма, защото автомобилната тема просто не е популярна. Нещо повече, почти никой местен творец не разчита да се изхранва от нея и затова не я разработва.
За разлика от България, автомобилните шоута навън изобилстват от щандове, на които местни художници идват и представят своите творби. Рисуването на автомобили е особено популярно в Англия, Германия, САЩ, Франция, а руската художествена школа е дала много представители на течението, които макар и не особено известни в родината си, се котират успешно на Запад.
Творчеството на тези автори обаче е насочено не само към широката публика. Фирмена политика на много от представителствата на големите автопроизводители и на автомобилните институции като автоклубове и спортни федерации е да имат оригинали на картини на автомобилна тематика от световноизвестни художници. Например творбите на английския художник Алън Фиърнли тръгват на цени от около 7 000 лв нагоре и негови произведения са били поръчвани и подписвани лично от Фердинанд Порше и други световни имена в автомобилостроенето.
Поради тази причина смело можем да заявим, че предстоящата изложба в галерия „Серякова къща” засега е единствена по рода си в България. В нея ще бъдат представени около 80 оригинални творби на автори от цял свят и това означава само едно – разнообразие на техники, стилове и авторски похвати в пълния смисъл на думата.
Ще можем да видим творба с графит от 1945 г., гипсова отливка, картина върху кожа, пирография, акварел, акрил, масло и всякакви варианти на смесени техники, включително употребата на кафе и вино в съставките на боите.
Нещо повече, маслената техника с импасто на Джоуи Агбаяни от Филипините е различна от маслената техника на проф. Пламен Вълчев от България. Акварелът на Пирия Читпраний от Тайланд е различен от акварела на руската артистична група „Самовар”, която пази в тайна имената на членовете си и на практика е почти невъзможно да се разбере кои са авторите на отделните нейни картини.
Голяма част от картините са закупени от публични аукциони, онлайн галерии или директно от авторите. Немалка част са нарисувани по поръчка или пък брандирани с надписа D’Earth, като брандирането е извършено от самите автори върху вече готови техни творби.
Защо „Д’Ърт” собственикът не пояснява. Според правилата в английския език думата „D’Earth” може да се приеме като остаряла форма за название на нещо, свързано със земята, или да се вложи преносно съдържание като „земен, приземен, разумен”. Без апостроф „dearth” означава „оскъдица, немотия”.

Възниква въпросът защо колекционерът е избрал „Серяковата къща” за настоящата изложба. Споделя, че родовете му са от Плевен и като малък е идвал с баба си и дядо си в Троянския манастир. Чувства се емоционално привързан към нашия край и затова би искал да подари на обществеността ни тази възможност за един малко по-различен поглед към изобразителното изкуство.

На 25-ти юни вечерта с разнообразен творчески път и почерк, трима от най-дейните български джаз музиканти ще гостуват на троянската галерия. Това са Росен Захариев – тромпет, Александър Логозаров – китара и Михаил Иванов – контрабас. Те ще озвучат откриването на изложбата „Автомобилът и художникът” с някои популярни и любими теми, станали класики в джаза.


Галерия „Серякова къща”, 0887231250
Троян, ул. Ангел Кънчев 6

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.