Ловешки художници на изложба на Светлин Русев в Плевен

 

Група ловешки художници участваха в откриването на изложба на Светлин Русев (1933 – 2018) в родния му град Плевен на 15 юни вечерта. Сред тях беше и директорът на Художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“ в Ловеч Валентин Узунов, който е ученик на акад. Светлин Русев. Събитието привлече и други ученици и приятели на известния творец – проф. Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев, Десислава Минчева, Ивайло Мирчев, Иван Русев, Емил Попов, както и много политици и ценители. Повод за събиране на ценната експозиция е рожденият ден на Светлин Русев – 14 юни, както и две години от неговата кончина.


Изложбата в галерия „Арт център – Плевен“ представя характерни мащабни картини от творчеството на големия български художник. Уникалната колекция събира на едно място платна на неговите най-близки хора, включително и един автопортрет, показан за първи път и собственост на Нешка Робева. Представени са и текстове от Светлин Русев с размисли за изкуството, както и изказвания на други авторитети за него (Петър, Увалиев, Константин Павлов, Богомил Райнов и други). Отделно много фотографии и видеофилм разказват за богатия живот на художника.
„Всеки, който се докоснал до Светлин Русев, е имал шанса да види светлината и за мен е голяма чест да бъда негов ученик“, сподели Валентин Узунов и припомни, че ловешката галерия също притежава негови платна.


Община Ловеч, пресцентър
16.06.2020 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.