Лесидрен под обсада заради коронавирус

Огнище на коронавирус е установено в ловешкото село Лесидрен. Въведени са строги противоепидемични мерки заради потвърдените случаи на COVID-19, съобщиха от Областната администрация в Ловеч. Отменен е традиционният събор.
Поради потвърдена информация за събиране на по-голям брой хора от Лесидрен на семейно тържество, сред които e бил потвърденият първи случай от Лесидрен, РЗИ – Ловеч предприе активно издирване и пробонабиране с цел проследяване на епидемичната връзка и ограничаване разпространението на инфекцията. Установените контактни са 31 – от Лесидрен, селата Дерманци и Ъглен, Угърчин и София.


Всички 23 контактни лица от област Ловеч са поставени под 14-дневна карантина и е взет материал за изследване. 8 души от София са предадени на Столична РЗИ за изследване. Продължаваме набиране на информация и за други масови мероприятия в Лесидрен, на които са присъствали поотделно двама души с положителни тестове. „За съжаление, те не ни съдействат активно и информацията се натрупва от други източници, от полиция, от граждани. Възложено е на полицията да уточни тези събития, участвалите лица, за да ги установим, изолираме и вземем проби“, докладва директорът на РЗИ – Ловеч д-р Анета Винева.
От петък със заповед на кмета на Община Угърчин Станимир Петков са въведени строги противоепидемични мерки в Лесидрен.
Забранява се достъпът до детски и спортни площадки и спортни съоръжения – игрища, фитнес уреди на открито и др. на територията на с. Лесидрен, забранява се провеждането на всякакви масови мероприятия, в които участват деца. Препоръчително е ограничаване на частните мероприятия с масов характер на открито и на закрито, преустановяват се посещенията в клубовете на пенсионерите и в младежкия клуб. Да се преустанови предлагането на кафе, топли и студени напитки и други стоки от вендинг-автомати, разположени на открито и закрито, както и провеждането на традиционния пазарен ден в сряда, разпорежда още общинският кмет. Всички помещения на институции, които работят с граждани ще бъдат дезинфекцирани по 3-4 пъти на ден. Препоръчва се във всички обществени сгради, в това число търговски обекти, банки, центрове за обслужване на клиенти също да се предприемат мерки за почистване с дезинфектанти 3 – 4 пъти дневно. В административната сграда на кметството да се обслужват граждани при повишени мерки за биологична сигурност.
Със заповедта се въвежда задължителна дистанция от 1,5 метра между две лица на всички обществени места – магазини, аптеки, банки, Общинска администрация, и др. Преустановяват работа питейните заведения и ресторантите и се забраняват всички масови прояви – събори, сватби, абитуриентски тържества, молитви и др., както и събирането на повече от две лица на едно място. Задължават се всички работодатели, собственици на търговски обекти и др. да спазват строго алгоритъма за провеждане на дезинфекция. Носенето на защитни предпазни маски и ръкавици от персонала е задължително. Към 12 юни общият брой на карантинираните лица в област Ловеч е 235 души.

Един коментар към “Лесидрен под обсада заради коронавирус

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.