За първи път на Черешова задушница има панихида на „Слънчев бряг“ край Ловеч

Панихида за загиналите в бившия концлагер „Слънчев бряг“ край Ловеч за първи път бе отслужена на 6 юни, Черешова задушница. Инициативата е на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова, тъй като жертвите нямат свой гроб, а и тази пролет заради пандемията не се проведе традиционното възпоменателно шествие-поклонение.

Днешното събитие премина при спазване на санитарните мерки с ограничен брой участници, но бе излъчвано на живо във фейсбук -профилите на общината.
Прочувствена панихида отслужи отец Петър от село Малиново, който проникновено отбеляза, че падналият в началото кратък дъжд – това са сълзите на жертвите. „Господ щедро възнаграждава всеки, който отдава дължимото на своите покойници“, отбеляза свещеникът.
Ето какво сподели пред събралите се кметът Корнелия Маринова:
„Казват, че когато на Черешова задушница край теб прелетят мушици или птички, то душите на мъртвите са дошли. Вижте колко живот има около нас! Сещам се какво е казал руският писател Александър Солженицин в книгата си лагерите ГУЛАГ. Той припомня една пословица, която привържениците на комунизма често използвали. „ Не гледайте в миналото, не се ровете там, защото който гледа в миналото, ослепява с едно око!“ Но противниците на историческата истина забравяли да кажат, че който НЕ гледа в миналото, ослепява и с двете очи. Сигурна съм, че ние еднакво добре виждаме и в миналото, и в бъдещето! Поклон пред паметта на невинните загиналите тук хора, поклон сега и винаги и във вечни времена!“
„Днес трябва да споменем и хилядите затворници, загинали на остров Белене“, каза Витлеем Илиев (БЗНС – Ловеч). На панихидата присъстваха местни политици, общински съветници, граждани, хора на изкуството, сред които и известният актьор Филип Трифонов и неговият син Мартин Трифонов, който е скулптор. Всички с едноминутно мълчание почетоха паметта на жертвите.
„Слънчев бряг“ (1959 -1962) е бил лагер за политически затворници, създаден със съгласието на Политбюро на ЦК на БКП. Намира се в каменна кариера край Ловеч. Той е секретен обект и един от най-жестоките лагери в България. С документи е доказана смъртта на 151 лагерници, но за много други няма свидетелства. Труповете на жертвите не са връщани на близките, а със секретни указания са извозвани до затвора „Белене“ на Дунав, където тленните останки са заравяни на пустеещия остров „Предела“ до големия остров „Персин“.
Видеозапис от събитието може да се гледа тук
https://www.facebook.com/Kornelia.Marinova.Official

https://www.facebook.com/lovech.municipality

Един коментар към “За първи път на Черешова задушница има панихида на „Слънчев бряг“ край Ловеч

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.