Пръскат по-рано от предвиденото срещу кърлежи в Ловеч

Във връзка със сигнали, подадени в социалната мрежа за наличието на кърлежи в част от парковете на града, Община Ловеч съобщава, че обработката на тревните площи по план е извършено на 10.04.2020 г. За това предварително е съобщено на 09.04.2020 г. чрез местните медии и на сайта на Община Ловеч.
Виж всички терени тук
https://www.lovech.bg/bg/novini/obshtina-lovech-zapochva-da-praska-protiv-karlezhi-i-balhi


От фирма „Д.Д.Д.-1“ ООД, отговорна за тази дейност, потвърждават същото и съобщават за повторна обработка:


„Съгласно договор ДВ – 90/31.01.2020 г. е извършена обработка на тревните площи срещу кърлежи и бълхи на 10.04.2020 г. Предвидена е втора планова обработка през периода юни – юли, която ще бъде извършена в по-ранен период, поради установената увеличена популация на кърлежите, свързана с климатичните условия /висока температура и влажност/ от една страна и от друга страна – пренасянето на вредителите от кучета върху обработените терени.“
Въпреки тези мерки, гражданите също трябва да внимават. Ето какво съветват специалистите:
– Ако сте сред природата е необходимо на всеки два-три часа внимателно да преглеждане кожата и дрехите си. Обикновено кърлежите се захващат върху меките части на тялото (подмишници, зад коленете, около половите органи, тила и главата).
– При излет или разходка в тревисти терени носете дрехи с дълги ръкави и крачоли, най-добре цветни или бели дрехи, високи чорапи и високи обувки.
– Използвайте репеленти (продукти за защита от насекоми) за отблъскване на кърлежите.
– Проверявайте редовно домашните любимци за наличие на кърлежи.
– При наличие на кърлежи по животните в личното стопанство потърсете помощ и съвети от участъковия ветеринарен лекар.
– При ухапване от кърлеж потърсете незабавно медицинска помощ, ако това е невъзможно, не премахвайте кърлежа с ръце, а с пинцета, бавно и внимателно във вертикална посока.
– Разпространена заблуда е кърлежът да се върти по посока на часовниковата стрелка или обратно на нея или да се полее с олио или алкохол.
– След успешното отстраняване на кърлежа дезинфекцирайте мястото на ухапване и следете за поява на зачервяване, обрив или болка на мястото. Следете и дали петното около ухапаното място се увеличава или почервенява. Незабавно уведомете личния лекар за наблюдение на състоянието. Поне 6 – 7 дни, след като ви отстранят кърлеж, мерете температурата си и ако се повиши, потърсете пак лекарска помощ.
– Симптомите, които се наблюдават след ухапване от кърлеж, наподобяват настинка или грип – висока температура, отпадналост, болки в ставите и мускулите.

Община Ловеч, пресцентър
13.05.2020 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.