Изобретателят Виктор Стоянов: Искам технологията да остане в България

Българин е част от екип, разработил филтърна система с флуидни циклони, която пречиства въздуха от бактерии r вируси, включително COVID-19. Това е Виктор Стоянов, роден в Ловеч, завършил изобразително изкуство в Средното училище „Тодор Кирков“ през 1996 г., а в момента в Щутгарт – Германия. Интересното откритие, което нашумя в обстановката на борба с коронавируса, накара кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова да проведе обстоен разговор с изобретателя, който ви предлагаме.


„Поздравявам Ви, защото това, което научаваме, е впечатляващо. Готова съм да съдействам да изпратя информация за откритието до повече институции и наши фирми. Чувстваме се горди, че наш съгражданин прави такова необходимо откритие“, каза по телефона Корнелия Маринова.
„Приемете го като ловешки, български отговор с битката с COVID-19 с коронавируса“, каза Виктор Стоянов и допълни: „Образованието ми позволява по-различен поглед към ситуацията откъм всички технологии, които използвам, а не стандартния поглед, който се очаква от един инженер. Това е предимството, както в България, така и в Германия.
Работим с редица международни организации в чужбина, защото в днешно време обмяната на технологии е съществен процес, който не трябва да бъде ограничен в малък регион. Технологията представлява циклонен филтър, с няколко етапа. Той вече е признат от Аirbus Еxcavator център от 2018 година.
А миналата година заедно с партньори бяхме представени пред хъб за иновации в Дубай. Това беше приоритетната област, в която искахме да развиваме продукта, но тогава никой не можеше да предположи, че ще се случат такива събития като пандемията.
Нашата технология позволява улавяне на микрочастици и унищожаване на вируси, бактерии, летливи елементи. Други подобни алтернативни продукти за масово внедряване в кратко време не са ни познати. Съдействаме за получаване на чист въздух в кризисни ситуации, за хората, които са на първа линия, а също и за големи обекти. Технологията функционира както за нормални домакинства, така и за молове или административни сгради. На практика това са няколко цилиндъра, вградени един в друг с флуидни циклони т.е. всичкият въздух, който преминава през системата, преминава през флуиден филм и това гарантира унищожаването на всички видове вируси и бактерии.
Още от 2006 г. първият образец е монтиран в една от водещите Биоинженерни лаборатории в България. Ние имаме обратна информация от ползвателите му вече повече от 14 години. Поради добрата му ефективност, те закупуват и нови филтри за тяхно ползване.
Споменах, че самата технология е нова, затова и „Ербус“ не обърнаха достатъчно внимание и развитието в авиацията секна. Но при полети самият въздух в самолета не всеки път е с добро качество и точно този проблем се решава с тази система.
Друго предимство е улавянето на вредни емисии и затова сме се насочили към Дубай с корабостроенето. В Дубай участваха 159 проекта, от 36 държави и нашата технология беше в топ 10. В момента преговаряме за серийно производство за покриване на по-големи пазари. Отворени сме за партньорство за серийно производство. Цената от 500 евро е крайна цена, но е възможно оптимизация при подобрение на серийното производство, затова в момента провеждаме консултативни разговори за преминаване към серийно производство. Дали се очаква в скоро време на пазара? Това зависи от българската страна, от кооперативността на определени фирми, с които сме в преговори. Сега има затворени граници, трудности с транспорт, аз като ловчалия искам технологията да остане в България, за да не се налага да я купуваме от други големи международни организации, а да знаем, че имаме тази технология на разположение.
Темата сме я дискутирали с Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване способностите на НАТО с полк. Константин Лазаров и с полк. Орлин Николов, директор на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, намиращ се в София. Имаме разговори с доц. д-р майор Илиян Хутов от Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“.
Технологията е оценена като перспективна и в момента е представена тази информация като българско предложение за съдействие за забавянето на разпространяване на вируса към централата на НАТО за борба с кризисни ситуации.
Производството може да стане от заводи за обработка на метални листове, за съдове с малко налягане, машини за лазерно нарязване. Технологията, въпреки че е интегрирана в авиацията, не е толкова сложна и бързо може един завод с нормален капацитет да бъде преструктуриран за серийното производство. Това е и целта на самата система, да бъде максимално опростена и разбира се винаги може да бъде надграждана, но искаме по-бързо да се стигне до пазара, защото всеки ден е важен.
Всеки може да се свърже с мен по телефон 004915758734766
или имейл viktor.stoyanov@bulmould.com
Относно сертификацията на продукта имаме вътрешни протоколи за ефективността му, като резултатите при първия протокол са 100 процента уловяемост на бактерии.“
Виктор Стоянов (43 г.) е завършил висше образование в Долна Митрополия, лейтенант от резерва, след това учи Въздушна и космическа техника в Щутгард, Германия. От 2002 г. работи в чужбина. От две години пише докторантура към Техническия университет в София, филиал Пловдив, при проф. Николов, темата е „Числови симулации“.
„Това е част от развойната дейност на всеки нов продукт и използвам опита, който имам последните 10 години в Германия. Реално последните две години прекарвам повечето време в България, за да съдействам на университети, включително с Технически колеж – Ловеч сме в много добри взаимоотношения, с центъра на НАТО в София, с Институт по отбрана, с ВВС в Долна Митрополия. Реално в България това е не толкова динамично развиващ се процес, а той е първа линия в развойна дейност.“
Виктор Стоянов благодари за бързата реакция за провеждане на този разговор с кмета на Ловеч. „Радвам се, че започваме съвместно да търсим възможности за прилагане на технологията.Защото, без значение къде съм по света, първото, което казвам за себе си, е: „Аз съм си от Ловеч, малък, хубав град за посещение и всички са добре дошли в него!“
Община Ловеч, пресцентър
06.04.2020 г.

Един коментар към “Изобретателят Виктор Стоянов: Искам технологията да остане в България

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.