Кметът Корнелия Маринова: Никой не е застрахован от зараза, но сме взели мерки и в Ловеч е относително спокойно

 

Корнелия Маринова

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова даде на 19 март ексклузивно интервю за ТВ Зетра. В него се обяснява какви специфични мерки е взел Общинският оперативен щаб за предотвратяване и ограничаване на разпространението на коронавирус. Предлагаме ви пълния текст на разговора. Запис виж тук
Как определяте ситуацията в Ловеч във връзка със заболяването, което има днес?
Ситуацията в Ловеч е както в цялата страна, ние сме в извънредно положение, но смятам, че е относително спокойно.

Бързо приехме правилата, които бяха наложени от Националния оперативен щаб и работим съобразно тях. За нас не е изненада, че имаме и пациент, макар и гражданин на Троян, който е настанен с това заболяване в нашата Многопрофилна болница. От самото начало първите регистрирани случаи бяха в двете съседни области на Ловеч – Плевен и Габрово. Изненадата обаче дойде от там, че заразата бе пренесена от един далечен град, такъв като Банско. Това всъщност означава едно – никой не е застрахован от заразата, тъй като движението на хората е свободно. Пак казвам – имаме относително спокойна ситуация и обстановка на фона на извънредното положение в страната.
– Какви мерки за опазване на гражданите предприема Община Ловеч?
Всички, които произтичат от заповедите на министъра на здравеопазването, като и решения на Националния оперативен щаб. Разбира се, че се съобразяваме мигновено с тези мерки, а нашият Общински оперативен щаб ги конкретизира. Правим така, че да се упражнява ефективен и активен контрол от страна на местната власт. Разбира се, тук искам да кажа, че веднага сформирахме и междуведомствени екипи от Районното управление на полицията, от Регионалната здравна инспекция, търсим съдействието и на Българската агенция по безопасност на храните от нейната областна дирекция. Два такива екипа са сформирани, които на практика извършват контрол. Нашата работа е да предотвратим събирането на групи от хора, така че да елиминираме възможностите за контакти и за разпространяването. Не случайно и мерките, които предприемаме, са обозначени и назовани точно по този начин – „Мерки за ограничаване и предотвратяване на коронаируса в община Ловеч“. Мога да спомена някои от тези наши специфични мерки, които прие нашият Общински щаб. Това стана още от понеделник, 1 март, на поредното съвещание на Общинския оперативен щаб:
– Разредихме честотата на превоз на пътници, както на територията на град Ловеч, така и към селищата от общината и междуградския транспорт. Разбира се, че е съобразено и с възможностите на ЖП – транспорта и превоза, например до Троян. Тоова е една от важните мерки за намаляване и честотата на пътуване и контактите между хората.
– За нас е много важно да оказваме подкрепа на възрастните хора, за това и много активно, съобразно разписаните нови условия и правила, работи и Домашният социален патронаж. Правим всичко необходимо, за да разширим обхвата и да включим и още допълнително възрастни хора, така че да полагаме грижи за тях. Новата услуга „Патронажна грижа“, която стартирахме преди няколко месеца, работи по същия начин. Тя е почасова и извършва здравна и социална грижа.
– Имаме четири допълнителни телефона, които са достъпни за гражданите и които оповестихме доста активно, за което ни помогнахте и вие, медиите. Номерата се ползват активно и на два от тези телефони стоят здравни специалисти. Специалистите по здравеопазване на община Ловеч, тъй като училищата, детските ясли и градини са затворени, също съдействат за предприемането и реализирането на мерките, които сме набелязали
– Отменихме неналожителните масови прояви, всички обществени обсъждания. Най-вероятно ще отпадне и Цветница, тъй като датите на провеждане са в границите на извънредното положение. И това става за наше съжаление и за съжалението на всички българи, че празникът няма да може да бъде отпразнуван по начина, по който става в Ловеч – а това е една страхотна традиция. Няма да скрия, че за мен под въпрос е и Празникът на града – 11 май. Но днес има по-важни неща и те са свързани със здравето на хората и максимално намаляване на рисковете от заболеваемост от COVID – 19.

– В тази ситуация има ли нещо специфично за Ловеч, по-различно от това, което е в цялата страна?
Ловеч не е толкова пренаселен град и може би в тази ситуация това му дава известно предимство. Преди малко при мене влезе началникът на РУ на полицията и каза: „Като че ли животът в града е замрял“. Мисля, че това е важно, добре е за ситуацията, в която всички сме поставени. Разбира се, имаме си нашите особености, като например това, че имаме доста възрастно население. И от тази гледна точка мерките, които се планират, както на общински ниво, а чувам вече, че и Националният оперативен щаб предвижда да се въведат допълнителни мерки за възрастното население. Защото те са най-податливата и рискова група, а същевременно са и хората, които са най-чувствителни, най-уязвими и толкова важни за всички нас, като наши родители и близки. Друг проблем са тези компактни групи, които започват да се завръщат от много държави. В момента очевидно там има стагнация, липсва работа, въведено е извънредно положение. Ситуацията прави така, че те да се завръщат по родните места. Има важна роля за медиаторите. Става дума за селата Александрово, Чавдарци и други големи села. Тези групи трябва да бъдат поставени под карантина, както е актуализирана и заповедта на министър Кирил Ананиев в т. 1. Всички тези 16 държави, от които временно е преустановено допускането на чужди граждани и българи, които се връщат от тези държави, да бъдат подлагани на задължителна карантина. Това поставя още по-строги задачи пред всички нас, като местна власт, полиция и РЗИ, пред Областен щаб, който работи много активно, председателстван от Областния управител. Така че опитваме и координираме буквално в крачка нашите общи усилия, за да се справим със ситуацията.
Отговаряме и непрекъснат на въпроси, написани във фейсбук или поставени по телефона. Някои от тях са трогателни: Например защо затваряте фитнес-залата. Хората не могат да приемат, особено по-младите, че тези мерки са наложителни, че ограничаването на социалните контакти е изключителното и първостепенното условие, за да предотвратим разпространението на тази зараза. И за това и разчитам на вас – медиите, за да довеждате до знанието на хората, да популяризирате тези мерки, да получаваме разгласата на отговорите. Питат още защо Транспортният мост е затворен? Защото е в ремонт, защото в момента фирмата-изпълнител извършва тези неотложни дейности, които бяха абсолютно необходими за укрепването на самата конструкция и за подобряване на общото му техническо състояние.
– И в контекста на всичко, казано до сега, какво е Вашето конкретно обръщение към жителите на Ловеч?
Искам всички да запазим спокойствие, защото животът продължава, защото ситуацията е извънредна, но тя е временна. Ние оставаме и трябва да продължим. Да, ние сме наистина в извънредно положение, но не са в такова положение за нашите сили, нашата воля, нашият стремеж към това да си свършим работата, да преодолеем проблемите и да продължим напред – горди, с изправена глава и достойни хора.

Един коментар към “Кметът Корнелия Маринова: Никой не е застрахован от зараза, но сме взели мерки и в Ловеч е относително спокойно

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.