Баба Марта пристигна в Ловеч, Лисец, Дренов и Горан

Повечето читалища в община Ловеч посрещнаха Баба Марта с разнообразни инициативи. Например НЧ“Светлина-1927 г.“ в село Лисец подреди изложба и украси с в бяло и червено дръвчетата пред сградата. От1 март и сградата на Община Ловеч е „накичена“ с голяма мартеница.
Пожеланието е нека всички мартенски празници да са слънчеви и благодатни за българите!
Три празника отбелязаха в село Дренов. Баба Марта и Денят на самодееца бяха акценти в дейността НЧ „Пробуда-1927г.“ на 1 март.

Подредена беше изложба на мартеници, изработени в читалището. Раздадени бяха мартенички и на всички съселяни и те така закичени посрещнаха Баба Марта.
Същият ден бе и Сирни заговезни – важен празник в народния календар.Той се отбелязва седмица след Местни заговезни, винаги в неделя, 49 дни преди Великден и с него започва Великият пост. Според народната традиция на този ден се иска прошка и се дава прошка. Обичанят изисква по-младите да искат прошка от по-старите, деца от родители, младоженци от кумове, като целуват ръка и изричат „Прощавай, мамо, тате“. Отговорът е „Простено да Вие от мен и от Господ“.
Поискахме си прошка и си простихме и ние в НЧ „Пробуда-1927г. в с. Дренов, съобщава Венета Христова, секретар на читалището.
По стара българска традиция Баба Марта обиколи домовете на стопаните в село Горан, зарадва хората по улиците, като им върза бял и червен конец, още и мартенички – символ на здравето и плодородието, усмихна се на малки и големи, пожела им щастие, берекет и късмет. Инициативата се организира за поредна година от НЧ „Христо Ботев-1927г.“, като целта е да бъдат съхранени българските обичаи и традиции, да се запази духа на българина и народните празници.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.