Нови четирима под карантина, един от Ловешка област във ВМА

Проверка за коронавирус в Китай

Четирима, дошли от Италия, са под домашна карантина, един е настанен във ВМА, съобщи БТА като се позовава на Регионалната здравна инспекция в Ловеч. Постъпила е информация за пет лица, пристигнали от Италия и подлежащи на карантина в домашни условия. Едно от лицата е било с оплаквания и след преглед на границата е насочено за хоспитализация във ВМА за по-обстойни прегледи. Незабавно е установена връзка с останалите четирима, които към момента на проучването се чувстват добре, като са изяснени допълнително точните адреси на пребиваване на територията на област Ловеч. Информацията за тях е предадена на личните лекари за наблюдение по време на карантината. Двама, които нямат избор на общопрактикуващ лекар, се наблюдават от РЗИ- Ловеч.
Списък на наблюдаваните лица и адресите на пребиваване са изпратени своевременно на Центъра за спешна медицинска помощ, Спешното отделение на ловешката болница и областната дирекция на МВР.

От РЗИ добавят, че на лицата са дадени съвети за спазване на карантината, на строга лична хигиена, по възможност ограничаване контактите в семейството, редовно проветряване на помещенията.
Остава в сила наложената карантина на групата ученици и преподаватели от Професионална гимназия по механоелектротехника в Ловеч. Чувстват се добре и нямат оплаквания, посочват от здравната инспекция.
До 27.02.2020 г. за Ловеч няма постъпила информация от звената за граничен здравен контрол за пристигнали граждани от страни с местно разпространение на новия щам на Коронавирус COVID-19 и които да подлежат на карантина.
Изработеният алгоритъм за съобщаване и надзор на пристигащи граждани от страни с местна циркулация на новия Коронавирус не освобождава от лична отговорност и добросъвестност всички завръщащи се в страната. От звената за граничен здравен контрол и от личните лекари получават препоръки:
• да се изолират в дома си по собствена инициатива незабавно като ограничат собствените си контакти до минимум;
• при съжителство с други хора, да се отделят в пространството (при възможност престой в друга стая) и времето (напр. чрез ядене по различно време, отделно);
• да не използват общи съдове, кърпи за баня и други предмети;
• да спазват добри практики за хигиена на ръцете и хигиена на кихане и кашляне
• да проветряват редовно помещенията в дома си;
• редовно да почистват (напр. с дезинфектант на алкохолна основа) често докосвани повърхности в дома си;
• контактите следва да са доведени до минимум и да си водят ежедневни бележки за лицата, с които са контактували, типа и продължителността на контактите си по време на периода на наблюдението;
• да се свържат личния лекар незабавно в случай на поява на каквито и да било симптоми в рамките на 14 дни след последния контакт.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.