ТУК-ТАМ – ОНЛАЙН ПЛАТФОРМА С АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЪЛГАРИ С ОПИТ В ЧУЖБИНА

На 4-ти февруари 2020 година Тук-Там представи новосъздадения Гид към България, иновативна онлайн платформа, която съдържа информация на едно място за основните направления на Тук-Там — живот, работа, образование и общност.

Виж Гид към България (https://guideme.bg/)

Гидът предоставя актуално съдържание за живота в България, обяви за работа, профили на компании работодатели, стипендии, събития и детайлна информация за българи, които планират да се завърнат. Целта на Гид към България е да вдъхновява и информира хора, които искат да са свързани с България и помежду си независимо къде се намират.

“Българите с опит в чужбина са един от приоритетите ни в Министерство на труда и социалната политика и имаме подготвени мерки, с които да ги подпомагаме при завръщането им. Наблюденията, които имаме от кариерните форуми за българи в държавите в Европа показват, че повече от половината млади хора имат нагласата да стартират или продължат кариерния си път у нас и вярвам, че България предоставя възможности както на тях така и на българите с повече натрупан опит да се развиват тук”, сподели г-жа Деница Сачева, Министър на труда и социалната политика.

Резултатите от проучване на Тук-Там сред повече от 4600 човека показват, че над 50% от българите, живеещи в чужбина, обмислят завръщане в България. А 40% от тези обмислящи завръщане изпитват затруднения с намирането на информация, свързана с това важно решение. Христо Бояджиев, основател на Тук-Там, сподели, че темите, които най-много вълнуват анкетираните българи в чужбина, са на първо място, информация за търсене на работа в страната, а на второ — отговори на въпроси, свързани с практичните стъпки за преместване, намиране на жилище, уреждане на здравни осигуровки и т.н. Информация за социалния живот, култура и спорт в България също са сред най-търсените теми.

“Със създаването на Гид към България ние предоставяме достъп до ясно и интуитивно структурирана актуална информация и подкрепа във взимането на важни решения, свързани със завръщане в България, както и за временно заминаване свързано с образование”, заяви Христо Бояджиев и допълни: “80% от българите в чужбина споделят, че искат да останат информационно свързани с родината си и ние планираме да развиваме платформата в посока свързаност на българската диаспора в една глобална общност и предоставяне на възможности за принос и ангажираност с България и от разстояние.”

В една от трите главни секции на платформата, “Работа”, има подробна информация за професионалните възможности в България, обяви за работа от водещи работодатели и информация за кариерните събития на Тук-Там — Сафари и Кошер. Рада Йосифова, началник отдел “Човешки ресурси” в Райфайзенбанк България сподели: “За да привлечем повече хора, завършили или работили в чужбина, някои митове трябва да бъдат развенчани, както за работодателите в България, така и за хората връщащи се от чужбина. Смятам, че това може да бъде постигнато чрез подобна платформа, която залага на достоверна информация, изграждане на взаимоотношения и общуване.”

Георги Стоянов, който се е прибрал в България преди 6 месеца след пребиваване в Испания, САЩ и Холандия, сподели, че намирането на компания, която да съвпада с кариерната му визия е един от най-важните фактори при избора и е уверен в решението си да се прибере, защото тук е намерил компания, която му пасва идеално. Смята, че Гидът съдържа обстойно и вдъхновяващо съдържание, което би помогнало на хора като него да се върнат в България безпроблемно.

Събитието събра на едно място различни организации, които работят по теми свързани с българите в чужбина и показа желанието им да си сътрудничат. На представянето на Гид към България присъстваха и работодатели, комуникационни експерти, личности от обществения и политически живот, представители на бизнеса, неправителствени организации, търговски камари и чуждестранни посолства.

Лице за контакт:

Емилия Клайн
Мениджър Комуникация и Общности
Email: emilia@tuk-tam.bg
Mobile: (+359) 888 393 423

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.