1 февруари – Ден за почит към жертвите на комунистическия режим

Представители на ръководството на Община Ловеч се включиха в събитията по повод 1 февруари – Ден за почит към жертвите на комунистическия режим.
Кметът Корнелия Маринова тази година участва в националното събитие в София пред мемориалната стена до НДК. Там бяха и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, много политически лидери, граждани.
Заместник-кметът на Община Ловеч Цветан Георгиев, заедно с общински съветници и представители на ПП СДС – Ловеч, както и граждани, бяха на панихидата в памет на избитите без съд и присъда българи по време на комунизма. Църковният ритуал бе отслужен от Любомир Казашки, секретар на Ловчанска Св. митрополия. Това стана от 10.30 часа в новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ в центъра на града.
„Ръководството на общината всяка година се включва в това важно събитие, за да не се забравят уроците на миналото“, каза Цветан Георгиев преди панихидата.


„Не бива българи да се изправят срещу българи, това е непростимо и непоносимо от човешка гледна точка. Всеки отговорен български политик трябва да присъства на събитията в памет на загиналите“, каза областният председател на СДС – Ловеч Георги Митев, който е и общински съветник.


Ловеч е особено чувствителен към жертвите на комунизма, защото тук се е намирал Лагерът на смъртта „Слънчев бряг“ (1959 – 1962 г.), в който без съд и присъда са избити стотици българи.

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова  пред Мемориала в София сподели: „Моята кауза е младите хора да знаят истината за престъпленията на комунистическия режим!1 февруари 1945 г. е символична дата в нашата история, защото тогава е избит цветът на българската интелигенция и политическия елит.“

Ето и пълното изявление на кмета Корнелия Маринова:

„Днес почитаме хората, които паднаха в неравна битка с вируса на комунизма. Вирус, който не прави разлика между християни и мюсюлмани, между българи, турци, евреи, роми… Вирус, чиято злокобна сянка и днес продължава да броди сред нас и да надига глава от поредния конгрес на набързо преименуваната от комунистическа на социалистическа партия. Днес отдаваме почит и на хората, които с цената на собствения си живот  извоюваха правото да отстояват собствените си идеали! Заветът, който ни оставиха тези, които не дочакаха да бъде въздадено правосъдие, е: „Говорете за комунистическия режим, покажете го, разказвайте за него“. Затова днес аз казвам:

Моята кауза е младите хора да знаят истината за престъпленията на комунистическия режим!“

Пред Мемориала на жертвите на комунистическия режим в София присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, евродепутатът Андрей Ковачев, административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов, председателят на СДС Румен Христов, народните представители Десислава Атанасова, Лили Друмева, общественици и др.

 

Денят 1 февруари е паметен, защото на тази дата през 1945 г. по нареждане на т. нар. Народен съд са изпълнени смъртните присъди на част от елита на нацията – княз Кирил Преславски, осем царски съветници, 22 министри, 67 народни представители и 47 висши офицери, заровени в обща яма в софийските гробища.
Община Ловеч, пресцентър
01.02.2020 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.