Кметът на Ловеч на форум на НСОРБ във Вършец

Финансирането на общинските дейности е сред ключовите теми на започналото обучение за кметове и общински съветници от Северозападна България, което се провежда на 23 и 24 януари във Вършец. Актуалността му се определя и от факта, че сега е периодът на обсъждане и предстоящо гласуване в общинските съвети на бюджетите за текущата година.
Предизвикателствата пред местните власти и възможностите за общинско развитие представи кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, градоначалник със солиден опит и значителни постижения в управлението. Тя е била и народен представител, и председател на Общинския съвет и затова има поглед „отвътре” към работата на кметовете и възможността, която дава НСОРБ за участие в законодателния процес.
Кметът на Ловеч разясни правната рамка на сложния бюджетен процес, в който участват редица държавни институции и общините. Корнелия Маринова посочи мястото на общинските бюджети в цялостната система на управление на публичините финанси в държавата и ролята на местните власти в процеса на финансово обезпечаване на функциите на общината в рамките на годината. Диалогичността на общинската администрация е сред ключовите моменти в изготвянето на общинския бюджет, а ролята на всеки общински съветник, на всеки гражданин, е ценна за конструирането на адекватната структура на местните финанси, така че да бъде обезпечено изпълнението на поставените приоритети.
Своя опит представиха и други кметове от област Ловеч. Общините Летница и Ловеч са един от емблематичните примери за дългогодишно партньорство и взаимна подкрепа, подчерта Корнелия Маринова. Различни аспекти от общинската проблематика представя и Мария Стойчева – вече втори мандат председател на общинския съвет в Тетевен.
Град Вършец е домакин на обучението за новоизбраните кметове и общински съветници, които НСОРБ организира в цялата страна. Участниците са кметове, председатели на общински съвети и съветници от областите Враца, Монтана, Видин, Ловеч и Плевен, които влизат в Северозападния район за планиране. Сред тях е и най-младият общински съветник в страната, избран в мандат 2019 – 2023 г., това е Косто Томов – общински съветник в Мездра.
Програмата на обучението включва теми, свързани с основните правомощия на местната власт и взаимодействието между кмета и общинския съвет, предизвикателствата на настоящия мандат, първите задачи, пред които се изправят органите на властта и общите приоритети, които вече 23 години обединяват всичките 265 общини в страната в Националното сдружение на общините в Република България.
Местната финансова политика е най-важната част от системата на управление на общината, особено като се отчитат високите очаквания на гражданите, ограниченията във времето и ресурсите на един управленски мандат на местните власти и степента на влияние на реалностите на външната среда – политическа и икономическа. Периодът януари – април е ключов в процеса на съгласуване и договаряне на общата рамка на общинските бюджети и дефинирането на държавното финансиране за дейностите, делегирани за изпълнение на общините.
Изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева и екипът на сдружението представиха на форума възможностите за подкрепа, която Сдружението осигурява на всяка от общините.
Водещите теми в програмата на обученията са селектирани на база системните проучвания, които провежда НСОРБ за анализ на нуждите и мненията на всички български общини.
НСОРБ и Община Ловеч, пресцентър

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.