В Ловеч ще дискутират принципите за справедлив съдебен процес за хора с увреждания

 

Фондация „Глобална инициатива в психиатрията – София“, в партньорство с Община Ловеч, организира откриващо събитие по проект Еx iure ad iustatium (От правото към справедливостта); принципи за справедлив съдебен процес за хора с увреждания.
Събитието ще се състои на 10 януари 2020 г., петък, от 10:30 ч. в Барокови къщи, гр. Ловеч. В рамките на събитието ще бъде организирана и фото изложба, която представя кадри от живота на хора с психично-здравни проблеми и интелектуални затруднения в България.


Покани за участие в кръглата маса са изпратени до Окръжен съд Ловеч, Окръжен прокурор Ловеч и други организации, които имат ключова роля по отношение на въвеждане на добри практики и стандарти за провеждане на производства. Счита се, че съдебната система към момента слабо познава и ползва капацитета на социалните услуги и възможностите за подкрепа, която може да се предостави за тази уязвима група.
Подкрепата ще даде не само възможност хората да защитават правата си, но и съдът да произведе по-добри, по-справедливи за човека и обществото решения.
Фондацията „Глобална инициатива в психиатрията – София“ изпълнява тригодишен проект с цел да обедини усилията на практикуващи съдии, адвокати, граждански организации в разработване и апробиране на иновативен алгоритъм за прилагане на процедури, гарантиращи върховенството на правата съобразно най-модерните международни правозащитни актове. Моделът ще засегне основно настаняване в специализирани институции по Закона за социално подпомагане и за принудително лечение по Закона за здравето, където лица с психично-здравни трудности са страна.
Предварителната програма на кръглата маса включва представяне на проекта и целта на събитието – Валентина Христакева, Директор Фондация „ГИП – София“, лекциите „Основни акценти на нуждата от подкрепа на хора с психичноздравни трудности в съдебното производство“ – Калина Иванова, фондация „ГИП – София“, и „Презентация от партньорите по проекта“ – представител на Български център за нестопанско право и Съюз на съдиите в България, както и време за дискусия.
Община Ловеч, пресцентър
07.01 2020 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.