Ивайло Енчев за четвърти път извади кръста, хвърлен от Богоявленския мост на река Осъм в Ловеч

За четвърта поредна година Ивайло Енчев – Рони (34 г.) извади кръста, хвърлен от Богоявленския мост в леденостудените води на река Осъм в Ловеч. Заедно с него на 6 януари, Богоявление, в реката влязоха още 11 смели младежи, съобщи община Ловеч.
Това е осмият пореден път, в който Енчев участва в традиционното вадене на кръста на Богоявление, като половината му опити са успешни. Този път плътно с него беше и синът му Михаил, ученик в първи клас в Първото начално православно училище в Ловеч „Свети Седмочисленици“.


Малкият Мишо още сутринта ми каза, че баща му пак ще извади кръста и точно така се случи, сподели Негово Високо Преосвещенство Ловчански митрополит Гавриил, който водеше службата и ритуала. Щастливият баща бе поздравен и награден от кмета на община Ловеч Корнелия Маринова, както и от Ловчански митрополит Гавриил.
„Тази година е особено важна за нас с поредицата юбилеи и годишнини, които сочат колко е бил важен нашият град през вековете. Благодаря на всички институции, които са представени тук, защото този празник показва символично единството между духовната и светската власт и всички нас, човеците. Радвам се, че малкият Михаил е с нас, защото той представлява нашето бъдеще.“ Така се обърна в своя кабинет кметът Корнелия Маринова към присъстващите и към победителя в това своеобразно състезание.
Ивайло Енчев е баща на две деца – дъщеря и син. Той сподели идеята си да спонсорира една от бъдещите инициативи на Началното православно училище „Свети Седмочисленици“. Разказа още, че много родители се интересуват дали могат да запишат децата в него, но това ще стане, когато се разширят паралелките. Малкият Мишо също се почувства горд с баща си, като спомена пред гостите, че той е бил войник гвардеец.
В церемонията участваха областният управител Ваня Събчева, председателят на ОбС Петър Цолов, зам.- кметовете Венцислав Христов, Даниел Колев и Цветан Георгиев. Сред гостите на празника бяха още старши комисар Милен Маринов, директор на ОД на МВР Ловеч, главен инспектор Златин Михайлов – началник РУ на МВР Ловеч, главен инспектор Явор Абаджиев, началник на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, полк. Светослав Църовски, началник на Ловешки гарнизон и на троянското поделение, подполковник Красимир Костов, началник на Военно окръжие Ловеч, Еленко Начев, началник на РУО –Ловеч и други.
По-рано през деня пред катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ бе отслужен Велик водосвет и бяха осветени бойните знамена. В почетния караул за празника участваха военнослужащи от ВФ 24430 – Троян и ВФ 24480 – Ловеч, гарнизон „Ловеч”, както и доброволци от Националното дружество „Традиция” – „34-ти пехотен Троянски полк” Априлци и Троян и клон „Васил Левски” в Ловеч.
След това шествието, начело с Общинския духов оркестър, хоругвите и Ловчанския митрополит Гавриил, се отправи към Богоявленския мост, където бе извършено вадене на кръста от реката. Стотици ловчалии се струпаха от двете страни на реката да наблюдават зрелището. Денят бе сравнително благоприятен за януари, прехвърчаше слаб сняг.
Денят започна с традиционната Василиева Св. Литургия в Катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“, отслужена от митрополит Гавриил в съслужение със свещеници, на която присъстваха и кметът Корнелия Маринова и председателят на ОбС Петър Цолов.

Между другото на видеозапис се вижда ясно (след 38-ата сек), че е имало фалшиво хвърляне на предмет преди кръста, което е подвело няколко момчета в погрешна посока.

Виж тук

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.