Кои знакови за Ловеч личности си заминаха през 2019?

Отминалата 2019 година ни отне поредица знакови за Ловеч личности. Нека ги споменем с добро в първия ден на 2020.
Замина си легендата на българското кино и театър Стефан Данаилов (76 г.), който почина на 27 ноември 2019 г. Неговата майка Евдокия Данаилова (1911 – 1963) е от Ловеч и той многократно е гостувал в любимия град.
В началото на януари дойде тъжната вест от Германия, че е починал Петър Найгефинд (77 г.), почетен гражданин на Ловеч и бивш кмет на Ерфурт, голям приятел на града край Осъм.
През август се простихме с доайена на културата Христо Хараланов (1924 – 2019), известен деец на културата, журналист и общественик. Той почина броени дни преди да навърши 95 години. На 26 септември 2019 г. почина и доайенът на ловешките художници Йозев Гаджовски (87 г.).
На 6 декември от сърце си замина математикът Румян Петков Лозанов (64). Ненадейно почина и охранителят Ивелин Ефтимов (37).
Ловеч се прости с емблематичния музикант Нааби Исмаил Али, известният Начко от трио „Вароша“. Замина си от този свят и големия музикант и акордеонист Михаил Бъжев. Михаил „Мишо“ Бъжев е роден в град Априлци през 1938 г. и последните години живееше там.
На 22 декември си отиде зъболекарят д-р Венцислав Илиев Иванов (58). В последните години той бе прикован към инвалидна количка. Погребението бе след Коледа. Малко преди него си тръгна майка му Мария. И двамата са погребани в Априлци.
Изгубихме в тежка катастрофа на 31 май 2019 г. Даниела Василева, 18-годишна абитуриентка от Ловеч, дъщеря на общинския съветник Васил Василев.
Тук не може да не споменем кончината на Жоро Ангелов (72). Той бе най-големият киноман на републиката, лудо влюбен в големия екран, има и докуфилм за неговата страст. Жоро обичаше НГ и години наред изпращаше статии за ловешкия вестник. Отиде си на 72 години по време на операция на простата.
И като говорим за кино, да споменем и Чубака от филма „Междузвездни войни“. Кой в Ловеч не обича двуметровото космато нещо? Затова отдаваме почит на актьора без лице, защото е скрит под маска – това е Питър Мейхю (Peter Mayhew), който изигра незабравимото същество от филмовата класика на Джордж Лукас. Починал е на 3 май в САЩ.
Отиде си и друг голям приятел на Ловеч – музикантът Спартак Константинов (55), неотделима част от рока и купона. Той свиреше на перкусии, снимаше се във филми като актьор и много други.
През септември Ловеч загуби една ярка музикална емблема – почина китаристът и преподавател-педагог Боби Нанков. Борислав Петров Нанков (59 г.) си отиде на 11 септември в УМБАЛ „Александровска“ след кратко боледуване.
Заминаха си близки хора на вестника, отдали години и труд на професията. Това е дългогодишният главен счетоводител Виолета Славоева, вече пенсионер, както и Иван Киров, съпруг на другия счетоводител Розка Кирова.
През миналата година почина майката на известния ловешки бизнесмен Гриша Ганчев – Тянка Тянкова Илиева (78г.). Погребението бе на 5 март 2019 г.
Мир на праха им!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.