С 811 906 лева ремонтират ВиК-то в ловешкия квартал ,,Младост“, други 141 701 лева за ремонт на храмове

Пресконференция на кмета на Ловеч на 30 декември 2019 г.

Новата 2020 година идва в Ловеч с радостни новини за нови средства, отпуснати от държавата. Стартирането на проекта,,Реконструкция на ВиК мрежа на ж.к. ,,Младост“ може да започне веднага, щом метеорологичните условия позволят, съобщи на пресконференция на 30 декември кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова.
Вече са преведени средства в размер на 811 906 лева на сметката на Община Ловеч.

Средствата се предоставят от бюджета на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за целите на програма 4 „Устройство на територията, благоустройство, геозащита, водоснабдяване и канализация”. С тези средства ще стартира първия етап на проекта – водопроводните клонове в Подзона 1 – от DMA ,,Висока зона“ и DMA ,,Ниска зона“. За този първи етап са необходими общо 1 927 129 лева.
За трите подобекта на целия проект ще са необходими общо около 4 млн. лева, които ще бъдат превеждани поетапно от МРРБ.
Това е много важна новина за този най-голям жилищен квартал на Ловеч, защото проектът ще бъде бюджетно подсигурен и след неговото завършване ще може да се премине към по-нататъшно благоустрояване, поясни кметът Корнелия Маринова. Имаме избран изпълнител още преди година и половина и сега вече можем да пристъпим към работа, допълни тя.
По-рано този месец, на 18 декември, правителството одобри допълнителни разходи/трансфери за 2019 година, като за Ловеч се отпускат 1 500 000 лева. Ще се реализира основен ремонт на улица „Нарцис“ в квартал „Гозница“, която се намира северно от река „Гознишка бара“ и е свързана с улица „Янтра“. Улицата е без настилки и без тротоари. За обекта има одобрен инвестиционен проект.
Вторият обект е реконструкция и рехабилитация, включително въвеждане на енергоспестяващо осветление, на улица „Крайречна“ в Ловеч. Улицата се намира в Източната индустриална зона, от дясната страна на р.Осъм, след Стария път за Севлиево, където има поредица от предприятия. Настилката там е силно компроментирана, липсва улично осветление и тротоари. За обекта също има одобрен инвестиционен проект.
С постановление на Министерския съвет от 27 декември т.г. се отпускат нови средства за ремонт и довършване на храмове на територията на Община Ловеч. Сумата е в размер на 141 701 лева. От тези средства 100 000 лева са предназначени за довършване на новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч (за изографисване 70 000 лева и за витражи 30 000 лева). Други 21 293 лева отиват за ремонт на храма „Света Троица“ в село Лисец, а 20 408 лева за ремонт на храма „Свети Йоан Рилски“ в кв. „Гозница“ в Ловеч.
Общата сума за дейности в Ловчанската епархия е 204 000 лева, като от тях 141 701 лева са за Община Ловеч. Те ще бъдат преведени първо по сметката на Община Ловеч и после ще бъдат трансферирани към Ловчанска митрополия, поясни Корнелия Маринова.

Община Ловеч, пресцентър
30.12.2019 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.