Почетоха паметта на Левски на исторически места край Ловеч

Граждани и официални лица се включиха в поклонението на местността Пази мост край Ловеч и на Къкринското ханче в село Къкрина на 27 декември по обяд. Събитието бе организирано от Община Ловеч и Регионален исторически музей – Ловеч по повод 147 години от залавянето на Васил Левски. Както е известно, през последните години институциите и гражданските сдружения полагат усилия на популяризират историческото място на Пази мост, което е неразривно свързано с пътя на Апостола към Къкринското ханче. Тази година имаше значително по-масово присъствие на събитието.


Да положат цветя и венци на двете паметни места дойдоха началникът на НСО бригаден генерал Красимир Станчев, заместник-кметът Даниел Колев, Еленко Начев, началник на Регионалното управление по образованието –Ловеч, д-р Антонио Маринов,  директор на Районната здравноосигурителна каса на Ловеч, старши комисар Милен Маринов, директор на ОД на МВР Ловеч, главен инспектор Златин Михайлов – началник РУ на МВР гр. Ловеч, главен инспектор Явор Абаджиев, началник на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, представители на НД „Традиция“, РК „Васил Левски“ – Ловеч, общински съветници, граждани и деца.
За значението на срещата между Васил Левски и Николчо Цветков с Хасан Али чауш и Оджоолу Асан на Пази мост на 26 декември 1872 г. говори Пламен Мяшков – уредник РИМ – Ловеч. Той подробно се спря върху документите и версиите за залавянето на Апостола.
Как са се развили след това събитията призори на 26 декември 1872 г. в ханчето и как е станало самото залавяне на Апостола на свободата – за това разказа Янислав Цанков, екскурзовод в музея в Къкрина.

Община Ловеч, пресцентър
27.12.2019 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.