Обсъдиха предстоящото увеличение на местните данъци в Община Ловеч

Обществено обсъждане на проекта на наредба за изменение и допълнение на Наредба за местните данъци се проведе вечерта на 16 декември в Община Ловеч. Срещата водеше заместник-кметът Цветан Георгиев, участваха и други представители на администрацията, общински съветници от различни партии, граждани.

Предлага се 10 % увеличение на данъка на МПС, който сега е на минималната граница. Очакваните постъпления от това за 2020 година са около 1 400 000 лева.
Предлага се увеличението на данъка върху недвижимите имоти да стане 2.2 промила върху данъчната оценка. Тук максималното ниво може да е 4.5 промила, така че предложението е в златната среда. Очакваните постъпления за 2020 година са около 1 250 000 лева.
Над два часа продължиха изказванията по проекта, като се чуха разнородно оценки. Разговорът много често влизаше в ненужни подборности, а и нямаше необходимата чуваемост между най-крайните позиции. В един момент най-големите критици на проекта напуснаха залата, а останалите спорещи страни в крайна сметка стигнаха до съгласието, че позицията на Община Ловеч е балансирана и най-добрата за ситуацията. Документът тепърва ще бъде обсъждан от общинските съветици и подложен на гласуване.
Проектът за изменение и допълнение на Наредба за местните данъци в Община Ловеч, заедно с мотивите са публикувани на интернет страницата на Община Ловеч и могат да се видят тук
https://www.lovech.bg/bg/proekti-na-normativni-dokumenti/proekt-na-naredba-za-izmenenie-i-dopalnenie-na-naredba-za-mestnite-danatsi-v-obshtina-lovechbg-1
Община Ловеч, пресцентър
16.12.2019 г.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.