Зам.-министър призна – ученик го предизвикал да нареди Куба на Рубик

Зам.-министър Таня Михайлова призна в Ловеч, че първото си предизвикателство да нареди кубчето на Рубик е получила от един свой ученик. И днес точно той – Пламен Махладжанов, е сред организаторите на Международното състезание по скоростно нареждане на куба на Рубик, което на 1 декември се проведе в спортната зала на ПЕГ „Екзарх Йосиф Първи“.
Публиката посрещна с ръкопляскане този факт. Подреждането на кубчето на Рубик зависи от много фактори и умения, затова пожелавам на всички участници успех, продължи Таня Михайлова, заместник-министърът на образованието и науката. Двете с кмета на Ловеч Корнелия Маринова откриха състезанието.

Над 80 състезатели от осем държави застанаха на старта на Международното състезание по скоростно нареждане на Куба на Рубик. Записването продължи с регистрация на място до обяд, тъй като някои от участниците идват за следобедните дисциплини.
Проявата е седма поред, но за първи път се провежда извън столицата.
За важността на гимназията, в която се провежда състезанието, говори кметът Корнелия Маринова. Това е първото езиково училище в България, от което тръгва традицията на езиковото обучение у нас и сега, през февруари, ние ще честваме неговата 70- годишнина, посочи кметът. Тя специално благодари на заместник-министър Таня Михайлова за уважението, което засвидетелства на ловешките инициативи. Освен това пожела успех на ловешките участници. Градът- домакин бе представен от трима състезатели – учениците Никола Конов, Борис Топалов и Цветослав Маринов.
От своя страна Таня Михайлова посочи колко е важно подобно състезание за развитието на младите хора и подчерта радостта си от факта, че вижда много ученици има в залата.
Участниците в надпреварата са от България, Северна Македония, Румъния, Русия, Молдова, Гърция, Албания и Израел. Възрастови ограничения няма, най-младите са на 8 години, а най-възрастният е на 49 години.
Състезанието преминава в шест дисциплини: 4х4х4, Clock/часовник/, 2х2х2, 3х3х3, Skewb /Скюб/ и Pyraminx/Пирамида/.
Седмото официално състезание по скоростно нареждане на куб Рубик се провежда в Ловеч с разрешение на WCA (Световната куб асоциация и Българска куб асоциация (БКА). Резултатите могат да се следят онлайн на сайта на Световната куб асоциация. https://www.worldcubeassociation.org/competitions/LovechWinter2019#12311-live-results,
както и на
https://www.cubecomps.com/
Награждаване на победителите в Ловеч се очаква да стане в 16.00 ч.
Българска Куб асоциация е сдружение с нестопанска цел и е създадено на 07.02.2018 г. Негова основна цел е организиране на състезания по скоростно нареждане на Куба на Рубик. БКА е член на Световната куб асоциация. Състезанията се организират съвместно с нея по цял свят.

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.