Откриха в Ловеч забравена мемориална плоча за войводата Тодор Кирков

Забравена  мемориална плоча за войводата Тодор Кирков (1847 – 1876)  бе открита зад буйната растителност върху скала в двора на къщата на ул. „Величка Хашнова“ № 22 в кв. „Вароша“ в Ловеч. Става въпрос за къщата, в която неотдавна  бе открит Център за социална рехабилитация и интеграция за лица и деца, жертва на насилие  с  места за кризисно настаняване.  Това съобщи на пресконференция на 28 декември кметът Корнелия Маринова.

При проверка се оказа, че малко се знае за тази плоча. Надписът е доста повреден и  заличен от времето. Все пак могат да се прочетат следните думи:

„Тукъ е роденъ на 28 октомври 1847 година .Тодоръ С. Кирковъ , поборникъ за освобождението.  …обесенъ отъ турците на 24 юни 1876 година.

Става дума за надпис, който посочва,че тук се е намирала родната къща на Тодор Кирков (Войводата), български националреволюционер, участник в Априлското въстание (1876).

Според уикипедия Тодор Стоянов Кирков е роден на 28 ноември 1847 г. в Ловеч. Родната му къща е била в махала „Долният край“, разположена зад църквата Света Богородица. Той е най-голямото от шестте деца на Стоян Конов и Кена Драсова.

Кметът Корнелия Маринова препоръча на историците плочата да бъде почистена и възстановена, като целта е тя да стане поредното място за отдаване на почит към нашите герои. Тя ще бъде включена към другите паметни места в нашия град – паметникът на загиналите ловчалии  в двора на храма „Св. Троица“,  „Кървавият камък“ в кв. „Дръстене”, паметникът на Васил Йонков – Гложенеца в парка „Стратеш“ и други.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.