Откриха Център за социална рехабилитация и интеграция за лица и деца, жертва на насилие

Нова социална услуга беше открита в Ловеч на 22 ноември. Тя се нарича Център за социална рехабилитация и интеграция за лица и деца, жертва на насилие с места за кризисно настаняване. Центърът се намира на ул. «Величка Хашнова» №22, в кв. «Вароша», в близост до църквата. Така общо социалните услуги в Община Ловеч стават 26 на брой.
Срещата със социалните работници откри Корнелия Маринова, която благодари на работилите за стартирането на услугата.


«Ние отдавна сме радетели на тази кауза. Спомням си, че когато преди време Мария Габриел беше в Ловеч, ние говорихме как ще се борим с този проблем. Тогава дори не предполагахме, че ще стигнем до днешния ден. Тогава говорихме за консултативен съвет, днес говорим за корекционна програма, за това, че ще работите не само с деца и възрастни, жертви на насилие, а и с извършителите на насилие. Това ви прави особено важен коректив», каза Корнелия Маринова.


Мая Василева, заместник-изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане, съобщи, че в България това е четвъртата разкрита такава услуга, а в Северна България е първата.
Новата услуга стана възможна благодарение на съвместните усилия на неправителствената организация Център «Отворена врата» и Община Ловеч, която предостави безвъзмездно сградата.
Дейностите са насочени за идентифициране и оказване на помощ и подкрепа за справяне при случаите на насилие. Освен това ще предоставя правни услуги, ще изгражда нови и по-ефективни поведенчески стратегии за справяне с кризисни ситуации.
Екипът на услугата е съставен от млади хора, каза Златка Мачева, управител на фондация „Център отворена врата“, която обстойно говори за програмите. Имаме и проект, финансиран от „Райфайзен банак“ по програма – „Избери, за да помогнеш“, с името – „Да помогнем на деца с трудна съдба“. Стартовата стойност за 9 месеца е 7000 лв. Финансира се терапевтична подкрепа на деца с психични разстройства, чиито родители са в конфликт или с история на домашно насилие.
На срещата присъстваха още зам.-кметът Венцислав Христов, д-р Димитър Димитров, директор Дирекция „Образование, здравеопазване, култура и туризъм“, Валерия Баръмова, началник отдел „Здравеопазване, социални и младежки дейности и спорт“, представители на социалните институции.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.