За патронния празник в Ловешката гимназия бе открит нов кабинет по история

 

На 22 ноември 2019 г. с редица инициативи Средно училище „Свети Климент Охридски” в Ловеч отбеляза 126-годишнината си. В деня на празника бе открит и осветен нов кабинет по история, първи по рода си в областта. В него уроците ще протичат в „компанията” на автентични униформи от героични за родината ни времена:

четническа униформа от хайдушкото движение и Априлското въстание, опълченска униформа от времето на Руско-турската война, на български войник от Балканската война и от Втората световна война. По стените на кабинета може да се види Линия на времето с богат илюстративен и снимков материал.

Началото е годината 681г.с битката при Онгъла, после линията на времето минава през вековете и с образите на велики ханове и царе от Първото и Второто българско царство,през светлата епоха на Възраждането, завършило с Руско-турската освободителна война, минава през новата история на България и продължава до първия демократично избран президент Желю Желев.
Новият кабинет е дело на младия, ентусиазиран учител Владимир Веселинов, възпитаник на гимназията и върнал се в любимото училище от другата страна на катедрата. „Скъпи учители и ученици – минали, бъдещи и настоящи,обичайте и носете духа на Средно училище „Свети Климент Охридски“,защото то е само едно, намиращо се на центъра на Ловеч и в пряк, и в преносен смисъл. На многая лета!“, каза младият учител във вдъхновената си реч.
Тържеството за патронния празник започна с химна „Ода на радостта“. Вълнуващ момент бе възстановка на събитието, довело до създаването на училището – заседание на Ловешкия градски общински съвет, редовна сесия от 4 април 1889 година, когато с протокол № 11 е взето решение да се строи училищната сграда на гимназията. Изиграха я ученици от 7. А (Златимир Анастасов, Станислав Тутеков, Тони Иванов), от 7.Б (Вадим Божилов, Мартин Невянов), а в ролята на кмета Марин Поплуканов влезе Мартин Василев от 9.А.
За патронния празник имаше литературен конкурс“Аз и моето училище“, фотоконкурс „Моето училище“, спортни инициативи. Награда получи Елизабет Тодорова Иванова от 5.Б клас за стихотворението „Училище любимо“. Във фотоконкурса се отличиха учениците от 3.А: Радостина Стефанова Тодорова – първо място, Мартин Галинов Гетов – второ място,Патрисия Данчева Колева – трето място; наградени бяха още Симеон Василев Стоянов – 4.А , София Атанасова Атанасова – 8.А . Децата от първи А получиха отличие за активно участие и достойно представяне. Наградите бяха връчени от директора Валери Христов.
Сред гостите на тържеството бяха Венцислав Христов, зам. -кмет на община Ловеч, д-р Димитър Димитров, директор на дирекция “Образование, здравеопазване, култура и туризъм” в общината, Соня Недкова, старши експерт по български език и литература и Стоянка Цанова, старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия в РУО – Ловеч, Тонислав Генов, управител на Алианц България, отец Михаил, бивши преподаватели и възпитаници на училището, родители.
Комисия от учители в състав Владимир Веселинов, Ирена Петрова, Ралица Маринова организира сценария за отбелязване на патронния празник – Денят на Свети Климент Охридски – най- изтъкнатият ученик на първоучителите.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.